Vers gebakken brood, heerlijk vind ik het. Dit hartenbrood bakte ik speciaal voor de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt dat 3 september weer uitgezonden wordt bij Omroep Max. Het thema van de eerste uitzending is Romantiek en wat is er nou romantischer dan een ontbijt op bed van je geliefde met een heerlijk versgebakken brood.
Wanneer Heel Holland Bakt weer op televisie wordt uitgezonden, krijg ik altijd nog meer zin om te bakken. Het is heerlijk om te zien hoeveel mensen er gelukkig worden van het bakken van taartjes, brood, hartige en zoetige baksels. En op deze manier doe ik ook weer inspiratie op voor mijn eigen baksels. Uiteraard leek het me leuk om alvast wat te maken met het thema van de eerste aflevering, daarom maakte ik een brood in de vorm van een hart. Maar ik ben ontzettend benieuwd wat voor leuke opdrachten er weer voorbij gaan komen en of ik nog leuke ideeën krijg om daar zelf weer mee aan de slag te gaan.
Ik maakte dit brood extra lekker door er wat pure chocolade stukjes er aan toe te voegen. Vers is dit brood het aller lekkerst (met wat roomboter 😉 ), een dag later wordt dit brood taaier en wat droger. Je kunt het gebakken brood ook invriezen en later nog een keer op 200 graden (10 minuten) afbakken, zodat je gewoon nog een keer kunt genieten van je zelfgebakken brood.
Bakkers klaar?! Bakken maar 🙂
Ingrediënten voor één hartenbrood
400 gram bloem
235 ml lauw warm water
7 gram gedroogde gist
7 gram zout
1 eidooier
100 gram pure chocolade druppels
Bereiding
- Doe de bloem, water, gist en de eidooier in een mengkom en kneed het deeg met de deeghaak (of met de hand) minimaal 5 minuten tot een stevig deeg dat ietwat plakt
- Laat het deeg 20 minuten rusten, afgedekt met plastic folie of een vochtige theedoek
- Voeg nu het zout en de chocolade druppels toe en kneed het deeg met de machine of met de hand nog 7 minuten, totdat alles chocoladedruppels goed opgenomen zijn in het deeg.
- Dek het deeg af met plastic folie of een vochtige theedoek en laat het deeg 60 minuten rijzen in de mengkom.
- Verdeel het deeg in tweeën en bekleed een bakplaat met bakpapier, zodat je het deeg meteen klaar kunt leggen voor de 2e rijs.
- Rol van de twee bolletjes deeg, twee lange worsten van minimaal 30 cm lang.
- Draai de deegworsten om elkaar heen zodat er een spiraalvorm ontstaat.
- Leg het deeg op de bakplaat en vorm er een hart van waarbij de twee uiteinden het hart sluiten in het midden.
- Dek het hart af met een vochtige theedoek en laat het hart nog ongeveer 30/45 minuten rijzen.
- Zet 10 minuten voor het einde van de rijstijd de oven aan en bak het brood af op 220 graden celsius met onder en boven warmte (ik gebruikte de stoom-stand op mijn oven).
- Na ongeveer 30 minuten is je brood gaar, controleer altijd even de gaarheid door op de onderkant van het brood te kloppen. Klinkt het brood hol, dan is je brood gaar.
- Veel plezier met bakken!!
Ohh, dat ziet er heerlijk uit! 🙂 Leuk he, dat HHB weer is begonnen. Wat is jouw favoriete bakker?
Bedankt Lianne! Hij smaakte ook heerlijk, net even anders dan een “gewoon” broodje.
HHB is nu even mijn favo TV programma, heerlijk even kijken naar andere bakkers☺️
Ik vind Gwenn tot nu toe erg leuk bakken, ben benieuwd waar hij zondag mee komt. Heb jij al een favo kandidaat?