In het weekend vind ik het altijd heerlijk om lekker uitgebreid te koken en nieuwe gerechten uit te proberen. Al een tijdje was ik van plan om dumplings te maken, alleen kan je de speciale deegvellen (wontonvellen) alleen bij een Aziatische Toko kopen. Helaas heeft het mooie Hank geen Toko en er speciaal voor naar een grote stad rijden gaat me net iets te ver. Dus was ik van de week bij een vriendin in Utrecht en dat gaf mij de gelegenheid om nog even snel naar de Toko te gaan. Gelijk nog even wat andere inkopen gedaan, heerlijk om in zo’n winkel te lopen met leuke en aparte ingrediënten. Een stoommandje had ik ook nog niet en die heb je echt nodig als je dit recept gaat maken. Dus met een tas vol spullen en zin om te koken verliet ik de winkel. Uiteraard moesten de dumplings meteen in dit weekend gemaakt worden, voor een eerste keer zijn ze goed gelukt. Over het vouwen hadden Jory en ik nog wat onenigheid, maar uiteindelijk hebben we twee manieren van het dichtvouwen geprobeerd. Natuurlijk vond ik mijn manier het mooist ;-), op de foto op het bord zie je de manier van Jory en in het stoom mandje mijn manier. Dus bepaal zelf maar welke van de twee je het mooiste vindt.
In China worden de dumplings vaak als snack tussendoor gegeten, maar wij hebben ze gegeten als avondeten. Door een Aziatische salade er bij te maken, hadden we toch een compleet gerecht. Hieronder dan ook twee recepten, één voor de dumplings en een recept van de salade. Neem de tijd om de dumplings te maken, het vouwen kost wel even wat werk namelijk. Wij hebben de eerste lading dumplings even kort gebakken, erg lekker! Maar alleen gestoomd smaken ze ook super!
Ingrediënten voor 2 tot 3 personen (misschien dat je er ook wel met z’n vieren van kunt eten, maar ze waren zo lekker dat wij dit allemaal met z’n tweeën opgegeten hebben 😉 )
1 pakje diepvries wonton vellen (buiten de koelkast laten ontdooien)
300 gram kippendij
2 duimen verse gember geschild en geraspt
1,5 eetlepel mirin (rijstwijn)
1,5 eetlepel soyasaus
1,5 eetlepel sesamolie
3 tenen knoflook
1 bosje koriander (alleen de steeltjes)
1 rood pepertje
2 bosuitjes
zout
peper
Extra benodigdheden (naast een pan)
Stoommandje
Bakpapier
Keukenmachine
Ronde steker (je kunt ook een groot glas gebruiken)
Ingrediënten Aziatische salade
1 wortel
3 bosui
100 gram taugé
1/2 courgette
1 duim verse gember geraspt
1 eetlepel mirin (rijstwijn)
1 eetlepel soyasaus
1 eetlepel sesamolie
1 teen knoflook
2 limoenen (beide sap en 1 rasp)
1 rood pepertje
1 bosje koriander (alleen de blaadjes)
sesamzaad
zout
peper
wokolie
Bereidingswijze Dumplings
- Begin met het maken van de kipvulling van de dumplings. Hiervoor doe je alle smaakmakers (gember, mirin, soya, sesamolie, pepertje, knoflook, zout/peper, bosui, koriandersteeltjes), samen met de kip in de keukenmachine. Mocht je nou geen keukenmachine hebben dan kan je de vulling ook maken door de kip gewoon heel fijn te snijden.
- Zet de keukenmachine aan en laat hem een minuutje draaien totdat alles goed gemengd is. Het mengsel moet een beetje de structuur en dikte krijgen van gehakt, dus niet te glad draaien!
- Nu komt het leukste deel, het vouwen van de dumplings. Steek uit het vierkante velletje een rondje met een steker of een glas, neem hiervoor een zo’n groot mogelijke steker zodat je zo min mogelijk deeg weg hoeft te gooien. Je kunt meerdere velletjes tegelijk uitsteken, en dan uitleggen op een snijplank (met de bloemkant naar beneden) zodat je wat sneller kunt werken.
- Leg op elk velletje deeg ongeveer één dessertlepel met het kippengehakt. Maak de randen van het velletje deeg nat met een vinger, zodat het gemakkelijk tegen elkaar blijft plakken.
- Vouw het deeg dubbel, nu heb je een halve maan. Nu is het de bedoeling dat je plooien krijgt en dat kan je doen door de halve maan met de boog naar boven te zetten zodat het kippengehakt plat op de snijplank komt te liggen. Nu vouw je het platte deel van de halve maan naar elkaar toe, je maakt een soort van buideltje. Zorg ervoor dat de opening goed dichtgeplakt zit, ander heb je kans dat hij open gaat tijdens het stomen.
- Als al de wontonvellen of het kippengehakt op is, kan je beginnen met het stomen van de dumplings.
- Knip het bakpapiertje tot een een rondje en maak er wat gaatjes in, deze leg je in het stoommandje.
- Zet een pan op het vuur, tot 1/3 gevuld met water en breng het water aan de kook.
- Doe de dumplings in het stoommandje (zorg dat ze niet tegen elkaar aanliggen, anders blijven ze aan elkaar vastplakken)
- Zet het stoommandje op de pan met water (zet het vuur lager) en laat de dumplings ongeveer 8 minuten gaar stomen.
- Check even of je vulling gaar is voordat je ze uit het mandje haalt.
- Mocht je het leuk/lekker vinden, dan kan je de dumplings nog even kort om en om bakken in een koekenpan met een laagje wokolie.
- De dumplings zijn heerlijk met een sausje van soya (3 eetlepels) gemengd met wat chilisaus (1/2 eetlepel) en mirin (1/2 eetlepel).
Bereidingswijze Salade
- Snijd de wortel, courgette en bosui julienne (in reepjes, zie foto). Bij de courgette is het belangrijk dat je de zaadlijsten eruit haalt, deze worden snel zacht tijdens het bakken.
- Maak de dressing meteen in de schaal waar je de salade in maakt. Doe hiervoor de gember, mirin, soya, sesamolie, fijn gesneden knoflook, zout, peper en de limoen rasp en sap in de schaal.
- Meng dit met een garde goed door elkaar en voeg hier de rauwe bosui, taugé en gesneden rode peper in ringen toe.
- Doe wat wokolie in de pan en laat goed warm worden, bak hierin kort (+/- 1,5 minuut) de gesneden wortel en courgette in aan zodat ze iets bruin kleuren.
- Voeg de warme groenten toe aan de schaal met koude groenten en meng goed door elkaar
- Rooster wat sesamzaadjes totdat ze bruin zijn en strooi over de salade bij het op dienen, evenals de blaadjes koriander.
- Deze knapperige salade is heerlijk bij de zachte dumplings, eet smakelijk!