Begin dit jaar heb ik een ontzettend leuke workshop gevolgd in de bakkerij bij Robèrt van Beckhoven. Tijdens deze workshop heb ik een aantal lekkere dingen gebakken, waaronder de zoete “sandwiches”. Hiervoor gebruikten we een recept voor biscuit cake die ik uiteraard graag met jullie deel. Zelf gebruik ik dit recept nu voor al mijn gedecoreerde taarten. Het werkt erg fijn, de smaak is goed en de cake is luchtig maar toch ook mals. Belangrijk is wel dat je de cake niet te lang afbakt, maar ook weer niet te kort.
Biscuit cake wordt veel gebruikt voor de basis van taarten. De meeste gedecoreerde taarten met fondant, marsepein of botercrème hebben als basis een biscuit cake. Het is een luchtige cake zonder boter, waar veelal ook mixen voor te koop zijn. Maar eigenlijk heb je die helemaal niet nodig, de meeste ingrediënten voor het maken van de biscuit cake heb je wel in je keukenkastje staan. Het belangrijkste bij het maken van dit recept is: het luchtig kloppen van de eiwitten, dit zorgt ervoor dat je taart straks super luchtig wordt. Als je dit niet doet dan krijg je denk ik een zware cake en niet een heerlijk luchtige biscuit. Gebruik deze taart als basis en je kunt hem vullen met jams, mousses, baverois, crèmes etc.
Je kunt dit recept op verschillende manieren gebruiken. Je kunt het beslag in een taartvorm storten en later door de midden snijden om te vullen. Maar je kunt ook het beslag uitstrijken over een bakplaat en na het bakken de gewenste vorm voor je taart uitsnijden (zie foto’s). Op deze manier zijn je lagen wel vaak iets dunner, maar wel allemaal van dezelfde dikte. Ik heb beide manieren geprobeerd en voor mij hangt het echt af wat ik voor taart maak. Op basis daarvan beslis ik of ik voor de plaat of de taartvorm ga.
Dit recept is voor één bakplaat of één taartvorm van 22 cm doorsnede.
Ingrediënten
150 gram eiwit
110 gram kristalsuiker
100 gram eidooiers
8 gram maizena
105 gram patenbloem
snuf zout
Bereiding
- Klop de eiwitten samen met de suiker luchtig en stijf. Je schuim moet in pieken blijven staan als je de mixer eruit haalt.
- Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius (boven onder warmte bakken) als je een bakplaat wilt bakken en op 180 graden Celsius als je een taartvorm wilt bakken.
- Klop de dooiers los in een andere kom en spatel ze voorzichtig (maar niet te voorzichtig) door het eiwitmengsel.
- Zeef de bloem samen met de maizena en het zout boven het mengsel en spatel het door het beslag. Zorg ervoor dat je het geheel goed mengt, maar probeer niet te hard te kloppen. Dan heb je kans dat je alle lucht uit je beslag slaat.
- Leg een bakpapiertje op je bakplaat of vet je taartvorm in met boter en bestuif met bloem. Giet het beslag in de gewenste bakvorm/plaat en strijk glad met een paletmes. Zorg dat het geheel recht is aan de bovenzijde van je beslag.
- Bak de bakplaat in ongeveer 9 minuten gaar en de taartpan in ongeveer 25 minuten. Check altijd even met een satéprikker of hij er schoon uitkomt, zo niet dan laat je het biscuit nog even in de oven staan.
- Haal het biscuit na het bakken direct van de bakplaat of uit de bakvorm. Anders heb je kans dat je biscuit te ver door gaart en het te krokant wordt. Dan kan je het niet makkelijk meer bewerken.
- Let op, haal voorzichtig het bakpapier van de biscuit af. Dus niet andersom 😉
Mocht je dit recept geprobeerd hebben, vind ik het leuk als je even laat weten wat je er van vind 🙂 Veel bakplezier weer!