Als je fruitbomen in de tuin hebt staan dan herken je vast het volgende. Of je hebt zoveel oogst dat je niet weet wanneer je alles op moeten eten, of je hebt (bijna) geen oogst. Naast onze appelboom, perenboom, kersenboom en vijgenboom hebben we ook een pruimenboom in de tuin staan. Maar omdat Jory de boom 2 jaar geleden wel heel erg rigoureus had gesnoeid, hebben we al 2 jaar geen pruimen gehad. Dus onze hoop was op dit jaar gevestigd en gelukkig konden we deze zomer weer een mooie schaal met pruimen oogsten. Het waren nog geen kilo’s, maar het waren er genoeg om er een heerlijke taart mee te maken.
Ik maakte deze keer een heerlijke pruimencrumble plaattaart, simpel maar ontzettend lekker. Pruimen zijn goed te verwerken in taart, ze worden mooi zacht en de friszure smaak is heerlijk in zoete taarten. Pruim combineert overigens ook erg goed met kaneel. Een tijdje geleden heb ik pruimenjam gemaakt en hierbij wat kaneel toegevoegd. Echt een super combinatie, het geeft een hele winterse smaak aan je jam. Ik heb nu geen kaneel toegevoegd aan deze taart, maar dat zou wel prima kunnen. Dus als je behoefte hebt aan wat winterse smaken, kun je de pruimen marineren met een theelepel kaneel.
Ingrediënten
110 gram roomboter
100 gram kristalsuiker
2 eieren
75 gram bloem
1 tl bakpoeder
1 zeste van citroen
6 rijpe pruimen (of zoveel er op de taart passen)
Crumble
90 gram walnoten
90 gram bloem
60 gram koude roomboter
60 gram rietsuiker
Bereidingswijze
- Doe alle ingrediënten voor de taart, behalve de pruimen in de schaal van je keukenmachine of in een kom.
- Mix het met de vlinder of met je mixer tot een beslag
- Was de pruimen, halveer ze en verwijder de pit.
- Doe het beslag in een met bakpapier bekleedde bakvorm. Ik gebruikte een rechthoekige vorm van 20 cm x 40 cm, maar je kunt ook gewoon een ronde taartvorm gebruiken.
- Leg de pruimen met de platte kant naar beneden in het beslag. Leg de plaat zo vol mogelijk met pruimen, hoe meer hoe beter J
- Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius hetelucht.
- Maak de crumble: hak hiervoor de noten grof met een mes of een keukenmachine. Doe de boter, suiker en de bloem in een schaal en kneed losjes met je vingertoppen tot dat je grove kruimels krijgt. Voeg de gehakte walnoten toe en meng het geheel nog even door met je handen.
- Verspreid het crumble mengsel over de pruimen en zorg er voor dat de bovenkant van de taart goed bedekt is.
- Zet de taart in het midden van de oven. Bak de taart in ongeveer 45-50 minuten goudbruin.
Deze taart is heerlijk om lauwwarm te eten met een bolletje ijs. Uiteraard was er weer te veel taart om samen op te eten, maar deze taart is goed in te vriezen en zo kan je er later nog een keer van genieten. Veel bakplezier!