Bij boterkoek moet ik altijd denken aan een heerlijke vettige koek die je meestal bij je opa en oma bij je koffie krijgt. Het is ook echt een typische Hollandse lekkernij voor bij de koffie, maar de laatste jaren zie je hem wat minder vaak terug in de koektrommel. Waarschijnlijk omdat we met z’n allen allemaal wat bewuster en gezonder aan het eten zijn en dan past zo’n boterkoek niet zo goed in die nieuwe levensstijl. Daarom des te belangrijk om die boterkoek wel weer een keer te maken en te genieten van deze heerlijke (iets te vette) koek. Natuurlijk eet je dit niet elke dag, maar net zoals met elk gebak past ook een stukje boterkoek zo af en toe in je wekelijkse eetschema 😉
Als je de ingrediëntenlijst en de bereidingswijze leest van deze boterkoek zou je kunnen zeggen; “makkie, moet makkelijk lukken zo’n boterkoekje maken”. Dat dacht ik dus ook, het was voor mij eerlijk gezegd alweer een tijd geleden dat ik een boterkoek maakte. Ik denk zelfs dat de laatste keer dat ik dit maakte in mijn ouderlijk huis is geweest, dus dat is alweer minimaal 5 jaar geleden. Mijn vriend had een goed recept van één van de sterrenzaken waar hij had gewerkt, dus de basis is goed. Je voelt hem al aankomen, het ging dus niet helemaal zoals het zou moeten. Ik heb het recept exact gevolgd, maar helaas werd mijn boterkoek niet helemaal gaar van binnen. Op zich mag een boterkoek nog een beetje klef zijn van binnen, maar bij mij was hij veel te klef. Dus ik balen, nog een keer opnieuw in de oven gedaan maar dat hielp niets. Tja en als ik er niet uitkom dan schakel ik altijd mijn hulplijn in 😉 Ik heb dan ook wel heel veel geluk om samen te leven met een kok, dus HELP Jory wat moet ik nu doen!!
Gelukkig had Jory de oplossing voor mijn ongare boterkoek, gewoon even de koek omdraaien (zodat de onderkant bovenop komt) en opnieuw afbakken. En ja hoor, dat werkte! Uiteindelijk is de boterkoek perfect gelukt! Hij smaakte heerlijk, maar wat ik wel altijd heb met boterkoek is dat je er snel misselijk van wordt. Dus niet te veel van eten en mocht hij niet opgaan, geen probleem je kunt boterkoek ook heel goed invriezen. Of natuurlijk je buren, vrienden en familie er blij mee maken 😀
Hieronder het recept, uiteraard heb ik de baktijd iets aangepast voor jullie zodat je niet hetzelfde probleem krijgt als ik. En mocht hij toch ongaar uit de oven komen, dan heb je hierboven de oplossing 😉
Ingrediënten voor een boterkoek met een doorsnede van 22 cm
250 gram (zachte) roomboter in blokjes
300 gram suiker
250 gram bloem
1 ei
0,5 dl room
Strijksel
1 eidooier
2 eetlepels room
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius hetelucht
- Doe alle ingrediënten in een kom en meng het tot een glad deeg met de mixer of de vlinder van je keukenmachine
- Leg een bakpapiertje op de bodem van je (spring) vorm en vet de opstaande rand in met boter
- Verdeel het deeg over de vorm en strijk de bovenkant glad met de achterkant van een natgemaakte lepel
- Bestrijk de bovenkant van de koek met een mengsel van ei en room
- Maak met een vork een ruitpatroon en bak de boterkoek in het midden van de oven in ongeveer 35 – 40 minuten gaar.
- Laat de boterkoek helemaal afkoelen! Heel belangrijk, dus niet stiekem eerder aansnijden om te proeven. De koek heeft ongeveer 6 uur de tijd nodig om af te koelen.
- Snijd in kleine puntjes of blokjes, nodig je opa en oma uit en geniet lekker van een heerlijk stuk boterkoek. Laat je me weten of je ook zo genoten hebt van de boterkoek?