Als het Winterseizoen begint kan ik weer genieten van heerlijke winterse gerechten. Zoals stoofschotels, stampotten en heerlijke vullende maaltijdsoepen. Uiteraard mag een goed gevulde kom erwtensoep hierin niet ontbreken. Hoewel ik vroeger helemaal niet van deze stevige puree-achtige soep hield, heb ik sinds een aantal jaren de soep leren waarderen en maak ik elk jaar nu zelf een flinke pan vol met deze heerlijke soep.
De soep wordt van oudsher gemaakt met een bouillon getrokken van een varkenskop of poot. De generatie die nu soep kookt kent dat vaak niet meer en gebruikt varkenskarbonades, bouillonblokjes of een potje fond uit de supermarkt. Ik vind het zelf altijd leuk om het beste van beide werelden te gebruiken. Ik ben zeker niet vies van bouillonblokjes, maar het liefst kook ik de basis vers en voeg ik extra smaakversterkers toe waar nodig is. Hoewel ik vorig jaar de soep nog maakte met een hamschijf, heb ik dit jaar de bouillon getrokken van een varkenspoot. Helemaal niet ingewikkeld, poot in de pan samen met de spliterwten en langzaam laten koken totdat het vlees gaar is en voldoende smaak heeft afgegeven aan het water. Voor veel mensen zal het kopen van een poot even een gek ding zijn, waarschijnlijk omdat je aan het gekochte vlees ziet dat het daadwerkelijk een dier is geweest. Met al het voorgesneden, ontvelde en ontbeende vlees uit de supermarkt zijn veel mensen blind geworden voor het feit dat we daadwerkelijk dieren eten. Ik vind het kopen van zo’n poot ook een stukje bewustwording van het feit dat we bijna dagelijks dieren eten en dat dat niet altijd nodig is. Ik hou van vlees, ik vind het echt heerlijk, maar ik kan net zo veel genieten van een gerecht zonder vlees. En dan bedoel ik niet het vlees vervangen door een vleesvervanger, maar gewoon een lekkere linzenstoof met zelfgebakken naanbrood of curry met heel veel groenten en geroosterde nootjes.
Omdat ik het dierenwelzijn erg belangrijk vind, geef ik graag wat meer uit aan een goed stuk vlees wat een beter leven heeft gehad en gelukkig is de trend zich aan het voortzetten en vinden steeds meer mensen dit belangrijk. Het doet mij goed om te zien en te horen dat mensen om mij heen steeds minder vlees eten, of steeds meer vlees eten wat een beter leven heeft gehad. Hopelijk blijft hier een stijgende lijn inzitten en krijgen mijn geliefde boerderij diertjes een steeds beter leven in Nederland.
Genoeg over het maatschappelijk verantwoorde gedoe, nu mijn recept voor de lekkerste erwtensoep die je ooit hebt gegeten. Tenminste dat vind ik, en soms mag je best wel een beetje opscheppen toch 😉 (ik weet dat de soep van oma’s of moeders toch nooit overtroffen kan worden, maar misschien kom ik hiermee een beetje in de buurt)
Ingrediënten voor 1 grote pan erwtensoep +/- 6 liter
500 gram spliterwten
1 kleine knolselderij
1 grote winterpeen
4 uien
2 preien
1 bosje selderijblad
1 varkenspoot van ongeveer 1 kg (1 hamschijf of 2 karbonades kan ook)
1 stuk zuurkoolspek of buikspek van 250 gram
1 grote rookworst
1 runderbouillon blokje
peper en zout naar smaak
Bereiding
- Zet een grote pan op het vuur, minimaal de helft gevuld met water. Doe de poot in de pan en giet er eventueel water bij als de poot niet helemaal onder water staat.
- Breng het water langzaam aan de kook en laat de poot 10 minuten langzaam garen in de pan.
- Voeg nu de spliterwten en het stuk zuurkool spek toe en laat het geheel nog langzaam een half uurtje koken.
- Schil de knol en de aardappels, maak de wortel, uien en de prei schoon en snijd alles in kleine blokjes.
- Haal na het half uur de spek eruit, de poot nog niet, laat die zo lang mogelijk in de pan zitten zodat hij goed zijn smaak af kan geven aan de bouillon.
- Voeg alle groenten behalve de wortelen en de aardappels toe aan de bouillon, haal de poot uit de pan en laat de soep een uur langzaam doorkoken.
- Ondertussen kunnen we de spek gaan bakken. Doe dat in zijn geheel, dan word het spek lekker krokant van buiten en zacht van binnen (dit is zo lekker, probeer hier maar eens van af te blijven 😉 )
- Doe wat boter in een koekenpan en bak het stuk spek rondom goed bruin en krokant. Laat afkoelen op een bord en snijd het spek in reepjes die je later weer in de soep kunt doen.
- Inmiddels zal de poot wat afgekoeld zijn en gaan we het vlees van het bot halen. Haal eerst het stuk vet van de poot af, dit gaan we helaas niet gebruiken, maar heeft gelukkig zijn smaak al afgegeven aan de soep.
- Haal het vlees van het bot en verwijder vet en pezen waar nodig en snijd of pluk het vlees in kleine stukjes. Voor één pan soep heb ik ongeveer de helft van het vlees gebruikt voor in de soep de andere helft heb ik lekker de volgende dag op een broodje gedaan. Heerlijk!!
- De soep heeft nu bijna 2 uur langzaam gekookt en je zult zien dat de spliterwten uit elkaar beginnen te vallen en dat de groeten zachter beginnen te worden. Nu kunnen we de stukjes wortel, aardappel en het bouillonblokje toevoegen en laten we de pan soep weer een uurtje langzaam koken. (met langzaam koken bedoel ik natuurlijk op laag vuur, dus kleine bubbels in de pan)
- Na 3 uur koken zal de soep de goede kant op gaan, de groenten zijn mooi zacht de erwten zijn uit elkaar gevallen en de soep heeft een groene kleur gekregen. De soep kan nu afgemaakt worden, proef eerst de soep even of hij voldoende smaak heeft. Waarschijnlijk zal je er nog flink wat peper en zout aan toe moeten voegen, ik eet altijd best hoog op smaak (met veel peper en zout), maar maak hem zoals jij hem lekker vind.
- Snijd de rookworst in dunne plakjes en voeg de rookworst samen met het spek en het vlees van de varkenspoot toe aan de soep.
- Als laatste voeg je het selderijblad toe, haal de blaadjes van de stengels en snijd het in kleine reepjes en voeg toe aan de soep.
- Laat de soep op laag vuur nog even doorkoken en dan is jouw heerlijke erwtensoep klaar. Heerlijk om van te genieten na een gure winterse dag, met hopelijk veel sneeuw en zon. De soep is echt maaltijd vullend, dus prima om als avondeten te eten. Geniet er van!
p.s. deze soep kan je prima invriezen. Ik gebruik altijd diepvrieszakjes van 1 of 2 liter zodat ik ze plat kan invriezen.