Al een lange tijd staat een workshop “Bij Robèrt” op mijn verlanglijstje, welke bakker wilt dat nou niet. Leren van de Meester patissier van Nederland. Natuurlijk weet ik ook wel dat de workshops waarschijnlijk niet meer door hem zelf gegeven zullen worden, hij heeft het veel te druk met zijn carrière op de televisie. Heel Holland Bakt, Brood en de Cupcake challenge, maar hij doet het allemaal met de Brabantse gezellige nuchterheid. Heerlijk vind ik dat, ze zeggen wel eens “die is echt zichzelf gebleven”, dat denk ik dan ook van die man.
Op mijn verjaardag (27 mei) werd ik verrast door Jory met een ontzettend leuk cadeau om een workshop te volgen “Bij Robèrt”. Mijn dag kon niet meer stuk en ik kon natuurlijk niet wachten totdat het zover was. En nu is het alweer voorbij, zo snel gaat dat. Afgelopen zondag mocht ik de workshop volgen, een leuke middag waarbij we een aantal lekkernijen maakten voor een luxe high tea.
De workshop begon ‘s middags en we werden ontvangen met koffie en thee en een heerlijke appelkoek uit de bakkerij. Ondanks dat het zondag was, was de winkel van de bakkerij gewoon open en het was er ontzettend druk! Vanuit de bakkerij werd ik een gang ingestuurd waar je een kijkje in de keuken kon nemen in de Bakkerij van Robèrt. Ontzettend leuk om te zien, alles wordt natuurlijk niet in een kleine keuken gemaakt, maar allemaal in grote hoeveelheden. Uiteindelijk kwam ik bij het leslokaal een mooie grote keuken met kleurrijke kitchenaids op de werkbanken. Later hoorde ik dat hier ook de voorrondes van Heel Holland Bakt worden gehouden. De docent waar ik les van had is één van de juryleden die de mensen uitkiest voor het programma.
Na de ontvangst konden we aan de slag in de grote keuken. Met z’n tweeën aan één werkbank, alles staat al netjes afgewogen voor je klaar en de afwas wordt voor je gedaan. Ideaal! Bij elk onderdeel wat we maakte, kregen we eerst van de docent te zien hoe het moest en dan konden we het zelf uitvoeren op onze werkbank. We begonnen met de crèmeux van fruit voor de zoete sandwiches. Dit had ik zelf nog nooit gemaakt, maar ik weet nu zeker dat ik dit vaker ga maken. Heerlijk romig maar toch fruitig, een lekkere vulling voor taarten denk ik zo. Voor de zoete sandwiches maakten we ook nog een biscuit deeg die als “broodje” fungeerden voor de sandwich.
Daarna gingen we aan de slag met de tijgersoezen. Soezen maak ik regelmatig, maar de tijgersoes kende ik nog niet. Maar uiteindelijk bleek het vrij eenvoudig te maken, door een plakje boterdeeg met kleurstof bovenop de soes mee te bakken. Voor de vulling gebruikte we een Zwitserse room, alleen dan zonder eidooiers. Vind ik persoonlijk wel minder lekker, je werkt dan met een roompoeder en dat proef je toch terug in de soes (kleinigheidje 😉 ) .
Verder maakten we nog twee hartige hapjes, mini quiches en kaasvlinders. Ook erg leuk om te maken en vooral een erg lekker resultaat!
Alle baksels zijn mee naar huis te gaan om thuis nog lekker op te snoepen, al met al een leuke dag en voor herhaling vatbaar!
En natuurlijk kregen we als aandenken een leuke oorkonde mee naar huis!
Binnenkort zal ik ook de recepturen met jullie delen die ik mee heb gekregen na de workshop!