Een taart met als hoofdingrediënt de courgette, een goed gelukt experiment met een heerlijke groente uit onze moestuin. Elk jaar planten we één of twee courgetteplanten in onze moestuin, maar dit jaar hadden we iets meer plantjes die opkwamen tijdens het voorzaaien. Uiteindelijk heb ik van de 6 plantjes er twee weg kunnen geven (weggooien vind ik zonde) en de andere 4 hebben we gewoon in de moestuin geplant. De courgetteplant is een hele dankbare plant, die hard groeit en veel oogst oplevert. Van één plant kunnen wij elke week minimaal 2 tot 3 courgettes oogsten, dat betekend voor ons een flinke oogst. Er zijn heel veel lekkere hartige gerechten waar je courgette in kunt verwerken door ze te vullen, een lekkere courgettesoep van te maken, in de pasta, Thaise curry, op de BBQ of in de ratatouille. Daarnaast verwerk ik ze ook graag in (groene) sapjes, de courgette is net als de komkommer een mooie gezonde opvulling met een niet al te sterke smaak en gaat goed in de slowjuicer. Een veelzijdige groente is het zeker, maar deze keer hadden we zo veel courgettes, dat naast het weggeven ervan we er nog voldoende over hadden om nog veel meer lekkere gerechten mee te maken.
Elke dag courgette als avondeten komt op een gegeven moment je neus wel uit, dus ging ik op zoek naar de verwerking van courgette in taart. En ja hoor, er zijn gewoon recepten hiervoor te vinden. Uiteraard heb ik er mijn eigen draai aan gegeven en dit heeft tot dit heerlijke courgettetaartje geleid.
Ik was verrast hoe lekker dat de taart smaakte en hoe leuk de groene kleur uitkomt na het bakken. Zeker een aanrader om te proberen, ook als je geen fan bent van deze groene groente. Je proeft hem namelijk niet terug in het eindresultaat, maar het is toch weer een leuke verwerking onze moestuingroente-overschot.
P.s. ook een leuke manier om je kids wat extra groente te laten eten 😉
Have fun!
Ingrediënten voor een taart met een doorsnede van 20 cm
Taart
1,5 grote courgette geraspt
2 grote eieren
80 ml zonnebloemolie
100 gram kristalsuiker
6 kardemompeulen (alleen de zaadjes erin)
1 tl gemberpoeder
80 gram gedopte pistachenootjes
150 gram bloem
1 tl bakpoeder
Snuf zout
Siroop
3 limoenen (rasp en sap)
75 gram kristalsuiker
75 gram gedopte pistachenootjes
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor, op 180 graden Celsius hetelucht en vet de zijkanten van je bakvorm in met boter en leg op de onderkant een bakpapiertje.
- Vijzel de kardemomzaadjes fijn en doe ze samen met het gemberpoeder, zout, eieren, suiker en olie in een kom. Klopt het geheel goed door elkaar met een garde.
- Rasp de courgette en laat goed uitlekken in een vergiet. Knijp de courgette met je handen goed uit voordat je ze toevoegt aan het beslag. Totaal gewicht van de uitgeknepen courgette moet ongeveer 250 gram zijn.
- Zeef de bloem en het bakpoeder boven het mengsel en roer goed door.
- Hak de pistachenootjes grof en voeg ze als laatste toe aan het beslag en giet het beslag in de bakvorm.
- Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 35 minuten goudbruin, als een satéprikker schoon uit de taart komt is de taart gaar.
- De taart komt in het midden iets naar boven door de werking van de bakpoeder, omdat we de taart aan de bovenzijde nog willen decoreren met pistachenootjes is dat niet handig. Dus heb ik met mijn hand de taart na het bakken een beetje naar beneden gedrukt. (kan ook met een spatel of bord)
- Begin nu met het maken van de siroop, doe het sap en de rasp van de limoenen samen met de suiker in een steelpan.
- Verwarm het mengsel en blijf roeren totdat de suiker volledig is opgelost.
- Laat de siroop 1 minuut koken en haal de pan dan van het vuur. Hak de pistachenootjes en voeg ze toe aan de siroop en roer goed door.
- Laat de siroop met de pistachenootjes 15 minuten afkoelen, zodat de siroop wat dikker wordt.
- Prik met een satéprikker gaatjes in de bovenkant van de taart en giet de siroop over de taart. De pistachenootjes moeten op de bovenkant (in het midden) van de taart blijven liggen.
- Laat de taart minimaal 30 minuten afkoelen voordat je hem serveert. Het eindresultaat is een heerlijk fris taartje met een super leuke groene kleur van binnen.
Geniet er van!