Een romig mengsel van boter en suiker, een heerlijk zoete maar machtige vulling voor taarten en (cup) cakes. Je maakt deze botercrème gemakkelijk zelf zonder gebruik te maken van speciale (botercrème)mixen. De enige ingrediënten die je nodig hebt, zijn boter en poedersuiker en een lepeltje water om je crème wat zachter te maken als je dat wilt.
Botercrème is vaak de basis van decoratie/fondant taarten en wordt gebruikt om de biscuit delen en de fondant te laten plakken aan de taart. Je kunt de botercrème ook een smaakje geven, maar vaak wordt er naast de crème een vruchtenjam of mousse gebruikt om de taart smaak te geven. Mocht je alleen botercrème gebruiken om je taart of (cup) cake te decoreren, voeg dan wat citroenrasp of vanille toe aan de botercrème om een iets smaakvollere crème te krijgen.
Bij botercrème is het belangrijk dat je een goede kwaliteit roomboter gebruikt en dat hij op kamertemperatuur is als je de crème gaat maken, zodat je crème wat sneller romig wordt. Er zijn verschillende boter/suiker verhoudingen te vinden op internet, het is vaak een kwestie van smaak. Maar ik vind een dat een botercrème al snel te zoet is, vooral als je taart later nog af gaat werken met de nogal zoete fondant. Daarom gebruik ik altijd de verhouding 1 deel boter op 1/2 deel poedersuiker, tot nu toe vind ik dat de lekkerste verhouding en de crème is goed van structuur en smaak. Ik voeg wat water toe om de crème nog zachter te maken, maar mocht je de crème alleen gebruiken om de taart mee af te smeren om de fondant te laten plakken kan je het toevoegen van water beter weg laten.
Ingrediënten
250 gram roomboter
125 gram poedersuiker
1 eetlepel lauwwarm water
1/2 vanille stokje of citroenrasp (optioneel)
Bereiding
- Doe de roomboter samen met de suiker en een eetlepel lauw warm water in de keukenmachine/mengmachine en gebruik de vlinder om de boter romig te kloppen.
- (optioneel) Voeg de citroenrasp of de vanille toe
- Klop op middelhoge snelheid totdat de boter helemaal wit en romig is (zeker 10 minuten).
- De botercrème is in de koelkast net zo lang houdbaar als dat op je pakje boter staat, als je hem dan weer wilt gebruiken als botercrème moet je hem wel weer opnieuw opslaan met de machine.
- Bakze!