Ik vind het altijd erg leuk om te experimenteren met het bakken van brood. Brood bakken vind ik altijd zo spannend, vooral omdat je soms geen idee hebt of je brood gaat lukken. Rijst het brood goed genoeg, werkt mijn desem wel, is mijn brood wel gaar genoeg na het bakken en hoe gaat het smaken. Als je een taart bakt of iets anders zoets, kan je vaak vooraf de verschillende componenten proeven. En als die lekker smaken, kan er niet veel mis gaan met het eindresultaat. Alleen is brooddeeg proeven niet echt mijn hobby, dus blijft het toch altijd een verrassing hoe het brood uit de oven komt. Het liefst blijf ik de eerste 10 minuten naar de oven kijken om te zien of mijn brood nog verder gaat rijzen. De teleurstelling is dan ook groot als het dan niet zo uitpakt als ik in gedachten had. Het is helaas vaak genoeg voorgekomen dat ik een plat/ongerezen brood uit de oven moest halen. Vaak ook oneetbaar, alle het harde werk… en dan geen lekker resultaat. Maar wel weer een leermoment, voor mijn volgende broodbakmoment 😉
Deze broodjes waren erg goed gelukt! Alleen vind ik persoonlijk een brood met 100% volkorenbloem iets te heavy eten. Dus in het vervolg zal ik eerder 50% volkoren bloem en 50% patentbloem gebruiken. Dat zal een iets lichter broodje als resultaat geven. Geef niet op als je eerste brood niet meteen lukt en blijf lekker experimenteren en pas zonnodig je recept aan totdat je het “perfecte” broodje voor jezelf hebt gevonden. Veel plezier weer met dit recept.
Ingrediënten voor 6 broodjes
180 gram actieve zuurdesem/levain
500 gram volkorenbloem
270 milliliter lauwwarm water
10 gram zout
Snufje gist (1/5 theelepel)
Handje pompoenpitten
Ei (om te bestrijken)
Bereiding
- Begin met het maken van het deeg, ik gebruikte hiervoor mijn actieve zuurdesem en voegde later een klein beetje gist toe. Maar mocht je geen zuurdesem hebben, kan je dit recept ook maken met een zakje (7 gram) gist.
- Voeg de desem, bloem en water bij elkaar in een mengkom en kneed het deeg met de deeghaak ongeveer 7 minuten.
- Laat het deeg 20 minuten rusten en voeg nu het zout en de gist toe. Let op, het zout en de gist mogen elkaar niet raken. Dat kan namelijk ten koste van de werking van de gist gaan.
- Laat de machine met deeghaak het deeg opnieuw 7 minuten kneden. Je kunt dit eventueel ook met de hand doen.
- Vet je kom in met olie en leg de deegbal in de kom. Dek het deeg af met plastic folie en laat het ongeveer 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.
- Kneed het deeg kort door, en laat het deeg 1,5 uur rijzen op kamertemperatuur.
- Na de 1,5 rijzen is je deeg als het goed is verdubbeld in formaat. Nu kan je het deeg opnieuw weer door kneden en laat je het nog 3 uur rijzen op kamertemperatuur.
- Je mag het deeg opnieuw door kneden, dek het deeg weer af in de kom en laat het nu een nacht rijzen. De volgende dag zal het deeg verdriedubbeld zijn en naar gist ruiken. Nu is het tijd om de bolletjes te vormen.
- Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken en vorm met je handen een bol. Vouw hiervoor alle randen aan de onderkant in het deeg. Pak de bol in je hand en rol met één hand het bolletje rond over je aanrecht. Als de plooien aan de onderkant goed zijn samengesmolten, is het deegbolletje klaar. Leg het op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
- Doe dit zo met alle bolletjes deeg en leg ze op de bakplaat met ongeveer 10 cm afstand van elkaar.
- Klop het ei los in een bakje en bestrijk alle broodjes met het eigeel.
- Strooi over elk broodje wat pompoenpitten en dek de broodjes af met een schone vochtige theedoek.
- Laat de broodjes nog ongeveer 1,5 uur rijzen, voordat ze afgebakken worden.
- Verwarm de oven voor (boven en onder warmte) op 235 graden Celsius.
- Gooi een scheut water op de bodem van de oven en bak de broodjes in ongeveer 25 minuten bruin.
Deze broodjes zijn heerlijk vullend en kan je ook weer prima invriezen om op een later moment nog een keer kort af te bakken. Mocht je niet van pompoenpitten houden, kan je die uiteraard vervangen voor elk ander zaadje dat je lekker vind.