De zoetzure ingelegde groenten zijn een goede tegenhanger bij pittig eten, tegenwoordig is het steeds hipper om ingelegde groenten te serveren als snack bij de borrel. Je ziet steeds vaker de zilveruitjes, augurken of andere ingelegde groenten voorbij komen in restaurants of als bijgerecht bij de BBQ. Hoewel ze uit de winkel ontzettend erg lekker zijn, kan je dit ook heel gemakkelijk zelf maken.
Soms hebben we zoveel groenten uit onze moestuin dat we het niet allemaal in één keer op kunnen eten. Hierdoor word ik wel steeds creatiever met het vinden van manieren om onze groenten langer te bewaren, zodat we er later van kunnen genieten. Dit keer hadden we een prachtig wit kooltje geoogst en wat heerlijke wortels, daarmee kan je natuurlijk van alles maken. Maar in atjar kan je eigenlijk alle groenten verwerken die je maar lekker vind. Veel mensen kennen de standaard atjar uit de winkel, van wortel en witte kool en soms een verdwaald stukje paprika. Maar in deze zelfgemaakte atjar zitten wel 6 verschillende soorten groenten verwerkt. Atjar kan je niet meteen eten na het maken, de zuren en de toegevoegde specerijen zorgen ervoor dat de groenten smaak krijgen en “garen”. Na minimaal een maand is de atjar wel op smaak en kan je hem eten, lekker bij de nasi of in (rauwkost) salade.
Belangrijk bij het inmaken van groenten is de voorbereiding, zorg voor voldoende schone (weck) potjes. Je kunt ook oude potjes hergebruiken van bijvoorbeeld sauzen of groenten, even in de vaatwasser en het etiket losweken dan zijn ze klaar voor gebruik.
Ingrediënten voor 2 liter atjar
1/2 witte kool
2 grote wortels
2 uien
1 koolrabi
1 kleine courgette
1/2 komkommer of een hele nog niet ingelegde augurk
500 ml azijn
300 ml water
200 gr suiker
2 el mosterdzaad
1 el peperkorrels
1 el zout
2 tl gedroogde pepertjes
1 el karwijzaad
1 el kerriepoeder
Bereiding
- Was alle groenten goed en gebruik een foodprocessor of een mandoline om alle groenten in kleine reepjes te snijden. De koolrabi moet je eerst even schillen voordat je hem snijdt.
- Doe in een pan de azijn, water en de suiker en breng aan de kook. Laat de suiker oplossen.
- Voeg de specerijen aan het warme water toe en laat het mengsel nog even een minuutje doorkoken.
- Meng alle groenten in een grote bak en doe ze in de schoongemaakte potjes. De potjes moeten helemaal tot de rand vol zitten met groenten en je mag ze een beetje aandrukken. Ik had zelf te weinig groenten om de grote weckpot nog te vullen. Dus ik heb die pot verder afgevuld met plakjes augurk, ook erg lekker! Je kunt er bijvoorbeeld een heel rood pepertje of wat kleine uitjes in de atjar doen als variatie.
- Giet het kokende azijn mengsel op de groenten en vul de potjes af tot aan de rand. Let op, het duurt even voordat de azijn helemaal door de groenten is gesijpeld dus denk niet te snel dat je potje al vol is.
- Als je potje helemaal afgevuld is doe je de deksel erop, maak stevig vast en zet de potje op z’n kop neer zodat het deksel vacuüm trekt. Laat zo staan totdat de atjar helemaal is afgekoeld.
- Bewaar de atjar op een donkere, koele plaats of in de koelkast. De atjar is zeker een jaar houdbaar, proef/ruik altijd even aan de groenten voordat je ze serveert. Mocht het gaan tintelen op je tong, is de atjar niet meer goed 😉
- Met zo’n hoeveelheid atjar kom je het jaar wel door, maar met een leuk linnen stukje stof en een etiketje rondom het deksel is het een leuk cadeautje om weg te geven.
- Have fun! 🙂