Eigenlijk is het meer een cake dan een brood, maar in Amerika hebben ze het vaak over een bananenbrood en zo wordt het hier tegenwoordig in Nederland ook genoemd. Veel mensen zien het als iets gezonds, een gezond tussendoortje. Maar de meeste variaties bevatten vaak dezelfde ingrediënten als een cake, dus gewoon een lekker (en geen gezond) tussendoortje. Uiteraard kan je in dit recept wel wat minder suiker en/of boter toevoegen, maar of het resultaat dan net zo lekker wordt? Iets weglaten gaat veelal toch ten koste van de smaak en persoonlijk neem ik liever iets minder van iets anders, dan dat ik een stuk vers gebakken cake of taart laat staan.
Belangrijk bij het maken van dit “brood” is dat je overrijpe bananen pakt, des te rijper de banaan, des te meer bananensmaak je bananenbrood krijgt. En dat is nou juist wat je wilt, bij een bananenbrood moet je niet hoeven zoeken naar de smaak, de smaak moet er uitspringen. Als extraatje heb ik kokos toegevoegd in dit recept, daarbij heb ik ook de rozijnen laten wellen in Malibu (kokoslikeur). Ik vond het een heerlijke toevoeging bij de smaak van de banaan, maar als je niet van kokos houdt kan je de kokos weg laten en kiezen voor een andere likeur voor het wellen van de rozijnen.
Ingrediënten voor een kleine cakevorm van 25 cm
3 overrijpe bananen (ze moeten goed bruin/zwart zijn)
180 gram bloem
2 tl bakpoeder
3 eieren
100 gram suiker
125 gram roomboter gesmolten
100 gram rozijnen
75 gram kokos
75 ml Malibu
60 gram grof gehakte walnoten
1 tl Zout
Bereidingswijze
- Breng de likeur met de rozijnen aan de kook, haal de pan van het vuur en laat de rozijnen minimaal 30 minuten wellen.
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius hetelucht.
- Vet de cakevorm in en leg er een bakpapiertje in zodat hij goed los komt na het bakken.
- Roer de (afgekoelde) gesmolten boter met de suiker samen in een kom en voeg hierbij de eieren. Klop goed door totdat de eieren zijn opgenomen in de massa.
- Prak de bananen in een andere kom en voeg ze toe aan het beslag.
- Zeef de bloem en de bakpoeder en voeg toe aan het beslag en spatel door.
- Giet de rozijnen af en roer ze samen met het zout, walnoten en de kokos door het beslag totdat alles goed gemengd is.
- Giet het beslag in de cakevorm en bak de cake in het midden van de oven in 45 minuten goudbruin en gaar. Gebruik een satéprikker om te checken of de cake gaar is van binnen. Prikker nat = ongaar, prikker droog en schoon = gaar. Veel plezier met bakken