De combi groente en taart wordt tegenwoordig steeds vaker gemaakt. Iedereen kent de Carrot Cake, een taart met pompoen of zoete aardappel en ik maakte laatst een taart met courgette. Omdat wij onze eigen groeten verbouwen in onze moestuin, vind ik het extra leuk om met deze ongebruikelijke combinaties uit te proberen. De biet is een groente waar mensen of gek op zijn, of echt van gruwelen. Ik ben zo’n liefhebber van biet. Vroeger thuis maakte mijn moeder de bietjes uit een potje met een lekker uitgebakken speklapje, mijn favoriete combi. En nu eet ik ze heerlijk vers uit eigen tuin, gepoft in de schil in de oven lekker met wat citroen en olijfolie, heerlijk!
Een bietje is van zichzelf vrij zoet qua smaak en in restaurants zie je ook wel eens de biet terugkomen in een schuimpje bij het dessert gecombineerd met bramen. Dus een bietencupcakeje met een crème van gezouten karamel en bovenop een stukje uitgebakken Zeeuws spek zou ook best eens lekker kunnen smaken. Het recept van het cakeje heb ik gebaseerd op een carrot cake, waarbij ik de wortel vervangen heb door een rauw geraspt bietje. En ik moet zeggen, het experiment is wat mij betreft geslaagd. De biet proef je subtiel terug (de aardse smaak), maar niet overheersend. De crème vind ik persoonlijk wel een toevoeging, vooral als tegenhanger van de aardse smaak. Bovenop een stukje uitgebakken Zeeuws spek, ik vind het erg lekker. Maar ik kan me voorstellen dat de meeste mensen even moeten wennen aan de smaakcombi. Mocht je twijfels hebben over het spekje, zou ik adviseren om het spekje af te lakken of te karameliseren met maple syrup dan komt dat zoete meer naar voeren. Dus mocht je de standaard cubcakes beu zijn, probeer dit recept eens, je zult versteld staan 😉
Ingrediënten voor 8 cupcakejes
85 gram bloem
1 tl bakpoeder
65 gram licht bruine basterdsuiker
1 tl kaneel
1 tl gember
1/2 banaan geprakt
1 middelgrote biet rauw geraspt
1 ei
80 ml zonnebloemolie
16 plakjes Zeeuws spek
Gezouten karamel crème
125 gram roomboter
50 gram poedersuiker
1 eetlepel lauwwarm water
Karamelsaus
75 gram kristalsuiker
water
2 eetlepels roomboter
50 ml slagroom
2 tl grof zeezout of flakes
- Alle ingrediënten mengen in een kom (eerst de droge en dan de natte er bij doen).
- De oven voorverwarmen op 180 graden (boven en onder warmte), na 25 minuten de gaarheid controleren met een satéprikker. Als hij er schoon uitkomt, zijn de cakejes gaar en kunnen ze uit de oven.
- Maak de botercrème door de roomboter wit te kloppen samen met de poedersuiker en water. Minimaal 10 minuten kloppen.
- Maak de karamelsaus door de suiker in een steelpan te doen, doe er wat water in tot dat de suiker net onder staat. Laat de suiker karameliseren op middelhoog vuur. Als de suiker karamelkleurig begint te worden kan de boter er bij. Goed roeren (let op het gaat bruisen), als de boter is opgenomen, pan van het vuur en de slagroom toevoegen. Als laatste voeg je de zeezout toe.
- Goed roeren, de saus moet als hij afgekoeld is nog redelijk vloeibaar zijn. Mocht hij te dik zijn, nog even afslappen met wat slagroom.
- Als de karamelsaus helemaal is afgekoeld kan je hem bij de roomboter doen. Doe dit als de keukenmachine of mixer aanstaat, zodat hij zich meteen mengt met de botercrème. Doe de crème in een spuitzak met een glad spuitmondje en spuit de crème op de (afgekoelde) cupcakes.
- Bak de reepjes spek in een koekenpan, laat uitlekken op een keukenpapiertje en zorg dat ze afgekoeld zijn voordat je ze in de crème steekt.
Zelfs als je niet van bieten houdt, zijn deze cupcakes erg lekker! Eet smakelijk