Mijn Blog is een feit, dus nu komt hier mijn eerste bericht/recept. Dit recept heb ik al een keer eerder gemaakt en wat foto’s ervan op facebook geplaatst, maar hieronder nu ook het volledige recept. Njoy!
Ik hou ontzettend van bakken, maar al die calorieën, suikers en vetten zijn niet altijd even gezond voor je. Daarnaast moet ik er hard voor blijven sporten om regelmatig te kunnen blijven genieten van lekker taartjes. Uiteraard heb ik het er graag voor over, want een leven zonder taart kan ik me niet voorstellen. Maar om toch iets lekkers te kunnen bakken en eten ben ik op zoek gegaan naar een wat gezonder alternatief. Denk dan ook niet dat als je dit maakt je een lekker stuk cake eet, er zit namelijk geen suiker en boter in dit recept wat voor mij de essentiële ingrediënten zijn voor een heerlijke cake.
Dit recept heb ik gebaseerd op een eerder gemaakte versie van mijn Carrot Cake, ik heb ik hier de wortels vervangen door bananen en wat andere ingrediënten toegevoegd. Ik heb de cake afgebakken in een tulbandvorm, maar een groot cakeblik kan je ook prima gebruiken.
Deze brood/cake kan je als ontbijt of tussendoortje zonder schuldgevoel eten, met wat boter of pindakaas erop smaakt hij extra lekker :-).
Ingrediënten:
150 gram havermout
75 gram bloem
3 theelepels kaneel
3 eieren
150 ml kokosolie
100 ml honing
100 ml griekse yoghurt
5 kleine rijpe bananen (hoe bruiner hoe meer smaak!)
1 eetlepel citroensap
1/2 zakje bakpoeder
1/2 eetlepel bakingsoda
100 gram pecannoten
50 gram pistachenoten
50 gram rozijnen
1/2 theelepel zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius hetelucht
- Nu kan het bakken beginnen! Begin met het invetten van je bakvorm. Gebruik wat zachte boter of olie en vet je vorm met een kwastje of keukenpapier in. Bij een cake gebruik ik zelf vaak voor de zekerheid een stukje bakpapier, maar in een tulbandvorm gaat dat wat lastig. Daarom bloem ik de bakvorm nog even na het invetten, zodat ik zeker weet dat de tulband er na het bakken goed uitkomt.
- Voeg alle droge ingrediënten (havermout, bloem, bakpoeder, kaneel, bakingsoda, zout) bij elkaar en roer ze met een spatel even door zodat alles goed gemengd is.
- Smelt de kokosolie samen met de honing, laat het niet te warm worden. Als de kokosolie gesmolten is kan het van het vuur.
- Meng de eieren met de yoghurt en voeg het samen met het citroensap bij de droge ingrediënten. Als je een keukenmachine hebt, kan je het met de vlinder mengen. Als je geen keukenmachine hebt, kan het ook gewoon met een spatel.
- Als alles goed gemengd is kan je het kokosolie/honing mengsel toevoegen. Laat de machine nog een keer goed draaien of spatel het nog een keer goed door met de hand.
- Prak de bananen in een kom met een vork, deze mag je door het mengsel spatelen samen met de de noten en de rozijnen.
- Klaar, dan kan het mengsel in de bakvorm
- Bak de cake af midden in de oven op 180 graden, mijn cake heeft er ongeveer 50 minuten ingezeten. Maar zoals bij elke cake, check even met een satéprikker of hij droog uit de cake komt.