Het is weer zo ver, de moestuin begint weer zijn mooie producten af te geven. Al het harde werk wat we elk jaar investeren, hopen we uiteindelijk weer terug te krijgen in heerlijke en eerlijke producten. Zo kan ik me weer uitleven op het maken van jams, chutneys, sapjes en niet te vergeten lekkere taartjes!!
De eerste oogst dit jaar, meestal rond eind mei is de rabarber. Zodra de stengels weer mooi rood kleuren, weet ik dat ik snel weer aan de slag kan met het maken van rabarber jam. Het mooie van rabarber is, dat het een vaste plant is, dus na één keer planten heb je er eigenlijk geen werk meer aan en kan je elk jaar genieten van een steeds grotere oogst. Bij rabarber is het wel zo, dat je de stengels maar mag oogsten tot en met begin juli. Later kan natuurlijk wel, maar hoe langer de plant staat stijgt het halte van oxaalzuur in de plant wat weer niet goed is als je hier te veel van eet. Er is onderzocht dat door het eten van producten met teveel oxaalzuur, de opname van calcium in je lichaam een stuk minder is. Dus lekker nu veel rabarber eten en dan weer meer mate 🙂
Je kunt oneindig veel heerlijke dingen maken met rabarber, maar om het lang te kunnen bewaren heb ik deze keer gekozen voor rabarber jam. Het recept is simpel en ik gebruik hiervoor geleisuiker voor half zoete jam en ik hou meestal de verhoudingen aan die op de verpakking staan. Ik had ongeveer 1200 gram rabarber in stukken gesneden en heb hier 1 pakje van 500 gram geleisuiker aan toegevoegd en ongeveer één glas water.
De bedoeling is dat je de rabarber helemaal kapot kookt, je zult zien dat de rabarber na een tijdje uit elkaar valt en er een soort van draderige substantie ontstaat. Meestal voeg ik tijdens het koken nog iets van specerijen toe. In dit geval heb ik gekozen voor een vanillestokje, maar steranijs of een kaneelstokje kan ook goed.
Omdat ik de combinatie rabarber/framboos erg lekker vind, heb ik nog een doosje diepvries frambozen toegevoegd. Helaas nog geen uit eigen tuin, die krijgen we pas in augustus. Ik vind het leuk als er nog wat hele frambozen te zien zijn in mijn jam, daarom heb ik ze pas aan het einde toegevoegd toen de rabarber al helemaal gaar was.
Het hele jaar door ben ik bezig met het sparen van potjes en glazen om mijn zelfgemaakte jams in te kunnen doen, het is belangrijk dat je de potjes goed uitkookt om schimmels te voorkomen en ervoor te zorgen dat je jam extra lang houdbaar blijft. Zelf ben ik nooit zo handig in het overhevelen van de jam in potjes, vaak gaat alles er langs, maar door alles eerst in een maatbeker te doen of een trechter te gebruiken, voorkom je dat je jam verspilt. Giet de kokende jam in de potjes en sluit de deksels, daarna zet je de potjes op z’n kop zodat ze vacuüm trekken. Laat de potjes minimaal een uur zo staan en afkoelen voordat je ze in de koelkast zet.
Morgen ga ik heerlijk genieten van mijn zelfgemaakte jam in de yoghurt! Let op, wil je dat de jam na het openen ook lang mee gaat, zorg er dan voor dat je steeds weer schoon bestek gebruikt om je jam uit de pot te halen. Zo komen er zo min mogelijk bacteriën in de pot en blijft hij lang houdbaar.