Het Brabantse worstenbroodje, is inmiddels niet meer weg te denken uit mijn leven. Oorspronkelijk kom ik niet uit Brabant, maar uit het mooie Zuid Hollandse Gorinchem. Worstenbroodjes aten wij zelden, eerder een saucijzenbroodje of kaasbroodje en zeker niet wekelijks. Maar in de meeste Brabantse gezinnen is het een traditie om in het weekend de dag te startten met een vers afgebakken worstenbroodje en natuurlijk wel een “goeie” van de bakker. Sinds ik in Brabant woon eten wij traditiegetrouw elke zondagochtend 2 worstenbroodjes, de worstenbroodjes bestellen wij bij iemand die ze zelf maakt en die vriezen wij weer in zodat we nooit misgrijpen. En nu kan ik niet meer zonder!! Dus pas op voor dit heerlijke broodje, voor je het weet zit je er aan vast 😉
Worstenbroodjes zijn heel makkelijk zelf te maken en er is niets lekkerder dan een net afgebakken worstenbroodje op te peuzelen. Dit recept heb ik gebaseerd op het recept van Robèrt van Beckhoven, alleen had ik niet voldoende patentbloem in huis en heb ik een deel vervangen door volkorenbloem. Het resultaat was verrassend lekker, maar mijn voorkeur blijft toch uit gaan naar het worstenbroodje gemaakt met de “gewone” bloem (staat ook in het recept).
Zelf heb ik wel eens geëxperimenteerd met het toevoegen van soezenbeslag in het gehaktmengsel, dit zorgt ervoor dat de worst een beetje uitzet en daardoor mooi in het broodje vormt. Met dit recept heb ik dat niet gedaan en het resultaat was nog steeds erg goed. Belangrijk is wel dat je het brooddeeg mooi dun uitrolt en strak om de worst heen vouwt, zo krijg je een mooi worstenbroodje waarbij je niet teleurgesteld word dat je bijvoorbeeld in een stuk van je broodje geen worst zit. Verder wens ik jullie natuurlijk weer veel bakplezier!
Ingrediënten voor 25 kleine worstenbroodjes
Brooddeeg
200 ml melk
500 gram bloem
1 zakje gist
10 gram zout
10 gram witte basterd suiker
75 gram roomboter (kamertemperatuur)
50 gram margarine (kamertemperatuur)
1 ei om te bestrijken
Het worstje
500 gram half om half gehakt gekruid
250 gram rundergehakt
2 eieren
75 gram paneermeel
zout en peper naar smaak
2 eetlepels worchestersaus
1 eetlepel mosterd
Bereiding
- Doe alle ingrediënten voor het deeg in de mengkom.
- Kneed het deeg eerst in de machine, zodat alle ingrediënten gemengd zijn. Haal het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestoven werkblad.
- Kneed het deeg nu nog met de hand voor ongeveer 10 minuten.
- Verdeel het deeg in 25 gelijke stukjes en maak er bolletjes van.
- Leg de bolletjes op een bakplaat met bakpapier en leg er een vochtige theedoek overheen. Laat de deegbolletjes ongeveer 30 minuten rijzen in een warme oven van 30 graden Celsius. Mocht dat niet kunnen dan kan je 60 minuten rijzen op kamertemperatuur aanhouden.
- Doe voor het gehaktmengsel alle ingrediënten in een grote schaal en kneed het gehakt goed door en verdeel het gehakt in 25 gelijke stukjes.
- Rol worstjes van de bolletjes gehakt en rol ze even door bloem zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. De bloem zorgt er ook voor dat het vet wat tijdens het bakken vrij komt een beetje bind en je worstenbroodjes niet helemaal “leeglopen”
- Leg de worstjes op een aparte schaal en dek ze af totdat je deeg klaar is. Dan kan je beginnen met vouwen.
- Rol een deegbolletje uit en leg het worstje op het midden van het lapje deeg.
- Vouw de uiteinden naar binnen en druk de rest van het deeg tegen elkaar aan zodat het hele worstje bedekt is met deeg. Druk het deeg goed tegen elkaar aan en rol het broodje nog een keer over het werkblad en leg daarna het broodje op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bedek met een vochtige doek.
- Als je alle worstenbroodjes gemaakt hebt, bestrijk je de worstenbroodjes met een los geklopt ei en laat de worstenbroodjes dan nog 1,5 uur rijzen op kamer temperatuur.
- Verwarm de oven voor op 235 graden Celsius met boven en onder warmte (bakken).
- Als het goed is zijn je broodjes mooi gerezen en voelen zacht en luchtig aan. Bestrijk de broodjes voor het bakken nog een keer met losgeklopt ei en bak de broodjes af in ongeveer 15 minuten.
- Controleer even of je worstje gaar is als je ze uit de oven haalt, anders moeten ze nog iets langer in de oven.
- De worstenbroodjes kan je goed invriezen. Na het ontdooien bak je de worstenbroodjes op 170 graden Celsius in ongeveer 7 minuten af, want warm zijn ze natuurlijk het allerlekkerst!