Het ontbijt, een belangrijke start van de dag. Het zorgt ervoor dat je lichaam in de actieve modus komt en dat je verbranding op gang gezet wordt. Een goed ontbijt heb je nodig om in de ochtend te kunnen functioneren, veilig naar je werk te rijden en de eerste uurtjes van de dag helder te kunnen nadenken. Ik tenminste wel, zonder ontbijt heb ik geen goede start van mijn dag en blijf ik heel de ochtend aan eten denken, nog meer dan ik normaal gesproken al doe 😉
Veel mensen vinden het lastig om te ontbijten, vooral als je vroeg op moet staan dan heb ik vaak nog geen zin om een boterham weg te werken. Daarom ontbijt ik bijna altijd met yoghurt en fruit en vaak nog iets van muesli. Maar om mijn ontbijtmomentje nog iets aangenamer te maken, maak ik regelmatig zelf mijn granola. Granola is een soort van krokante muesli gemaakt van havermout en noten en andere dingen die je lekker vind. En dit recept voor granola wil ik graag met jullie delen, omdat het super lekker is en een verzadigd gevoel geeft zodat je de ochtend goed door kan komen. Ik maak meestal meteen een grote hoeveelheid granola zodat ik weer een aantal ochtenden lekker kan ontbijten. Het is vrij simpel om te maken en binnen 15 minuten kan de bakplaat met granola de oven in en binnen een uurtje kan je je eigen gemaakte granola al proeven door je yoghurt.
Ik geef jullie twee verschillende recepten voor granola; één variant met pindakaas smaak en de andere variant maakte ik met kokos en pure chocolade stukjes. Allebei echt super lekker, ook zonder yoghurt 😉
Ik heb zelf een zakje gemengde noten en pompoenpitten gebruikt, allemaal ongezouten. Maar je kunt de granola maken met de ingrediënten die jij lekker vind, als je de basis, havermout en het mengsel van kokosolie en maple syrup maar niet veranderd. Hieronder het recept.e
Ingrediënten granola met pindakaassmaak
200 gram gemengde noten/zaden
100 gram pindakaas (ik gebruikte die met stukjes noot)
60 gram kokosolie
40 gram maple syrup
200 gram havermout
100 gram rozijnen (na het bakken toevoegen)
Bereiding
- Doe de pindakaas, kokosolie en maple syrup in een pannetje en laat het op laag vuur smelten.
- Leg een bakpapiertje op een bakplaat en verspreid hierover heen de noten/zaden en de havermout
- Verspreid de pindakaas siroop over het havermout mengsel en meng goed door zodat alle stukjes havermout en noot bedekt zijn met een laagje van de siroop
- Doe de bakplaat in het midden van de oven en bak in 25 minuten goudbruin. Schep de granola na ongeveer 10 minuten even om zodat ook de andere kant een kleurtje kan krijgen.
- Haal de bakplaat met granola uit de oven en laat de granola op de bakplaat helemaal afkoelen.
- Meng de rozijnen erdoor en doe daarna de granola in een afsluitbare pot zodat hij lekker krokant blijft.
Ingrediënten granola met kokos en pure chocolade stukjes
110 gram gemengde noten
40 gram kokosrasp
100 gram kokosolie
70 gram maple syrup
200 gram havermout
50 gram pure chocolade stukjes (na het bakken toevoegen)
Bereiding
- Doe de kokosolie en maple syrup in een pannetje en laat het op laag vuur smelten.
- Leg een bakpapiertje op een bakplaat en verspreid hierover heen de noten, de havermout en de kokosrasp.
- Verdeel de siroop over het havermout mengsel en meng goed door zodat alle stukjes havermout en noot bedekt zijn met een laagje van de siroop
- Doe de bakplaat in het midden van de oven en bak in 25 minuten goudbruin. Schep de granola na ongeveer 10 minuten even om zodat ook de andere kant een kleurtje kan krijgen.
- Haal de bakplaat met granola uit de oven en laat de granola op de bakplaat helemaal afkoelen.
- Meng de pure chocolade stukjes erdoor en doe daarna de granola in een afsluitbare pot zodat hij lekker krokant blijft.
Ps. ook ontzettend leuk om aan iemand cadeau te doen (zie foto), een zelfgemaakt cadeautje is altijd leuk om te krijgen