Het is alweer een tijdje geleden dat ik deze bramentaartjes maakte. Bijna een jaar geleden denk ik zo, ik maakte ze omdat ik geslaagd was voor mijn hbo diploma Facility Management. Eindelijk, kan ik je vertellen. Het was vreselijk lang en vervelend traject. Een thuis studie waarbij er helaas weinig ondersteuning was vanuit de opleidinginstantie. Maar gelukkig is dat nu voorbij en heb ik mijn papiertje alweer bijna een jaar binnen! Een heel fijn idee😄
Deze bramentaartjes maakte ik met de heerlijke bramenoogst uit onze tuin. Toen we dit huis kochten kregen we er een hele mooie bramenstruik bij, die elk jaar ontzettend grote en veel bramen geeft. Dus genoeg redenen om hier iets lekkers van te maken.
Persoonlijk zijn bramen niet mijn lievelings bosfruit, ik eet liever frambozen. Dat komt met name omdat bramen soms nogal zuur kunnen zijn en veel pitjes bevatten. Daarom stop ik ze maar al te graag (gezeefd) in taart, sapjes of jam.
Dit recept heb ik gebaseerd op een recept uit het kookboek “patisserie” wat mij betreft het beste kookboek voor bakkers! In dit boek staat echt alles wat je moet weten van brood, taart, koekjes, chocolade en decoratie. En alles mooi stap voor stap met foto’s uitgelegd! Super handig en echt een aanrader als je van bakken houd dus.
Dit is een recept voor ongeveer 15 minitaartjes
Ingrediënten bodem (zanddeeg)
75 gram bloem
37 gram kristalsuiker
37 gram zachte boter
1/2 ei
1/2 eetlepel water
snufje zout
snufje bakpoeder
rasp van een halve citroen
Ingrediënten frangipane
60 gram zachte boter
1 ei
60 gram kristalsuiker
60 gram amandelpoeder
Ingrediënten bramenvulling
200 gram bramenpuree evt. gezeefd(mag diepvries)
2 gelatine blaadjes
60 gram kristalsuiker
3 eidooiers
1 ei
75 gram boter
Ingrediënten glazuur
50 gram bramenjam
3 blaadjes gelatine
100 ml slagroom
40 gram melk
50 ml water
200 gram kristalsuiker
75 gram honing
rode kleurstof (optioneel)
Bereidingswijze
Bodem
- Meng alle ingrediënten voor de bodem met de hand tot een samenhangend deeg en vorm er een bol van.
- Sla de bol een beetje plat, wikkel het deeg in plastic folie en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast om te rusten.
Frangipane
- Klop de boter met een garde of spatel zacht en voeg het ei toe.
- Voeg als het ei is opgenomen de kristalsuiker en het amandelpoeder toe en meng goed door met de garde
- Doe de frangipane in een spuitzak met met een glad spuitmondje en laat rusten
Taartjes afbakken
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius hetelucht
- Haal het deeg uit de koelkast en steek er rondjes uit net zo groot als je tartellette vormpjes of andere taartvormpjes (muffinvorm zal ook wel werken)
- Vet je vormpjes in met boter en bestrooi ze met bloem
- Leg het deeg in het taart vormpje en druk goed aan
- Spuit de frangipane in het midden op het taartdeeg en bak ze in 15 minuten goudbruin
- Haal de gebakken taartjes uit de vormpjes en laat ze afkoelen op een rooster
Bramencrème
- Leg de gelatineblaadjes in koud water
- Verwarm de bramenpuree samen met de suiker in een steelpan tot net aan de kook
- Haal de pan van het vuur en voeg al kloppend de eieren toe, let op! blijven kloppen en zorg er voor dat je geen klontjes krijgt.
- Zet de pan weer op het vuur en blijf roeren tot het mengsel weer aan de kook komt.
- Haal de pan weer van het vuur en voeg de gelatineblaadjes (niet uitknijpen) en de boter toe. Blijf roeren totdat de boter helemaal opgelost is.
- Zeef het mengsel en pureer het daarna nog met een staafmixer.
- Doe de crème in een spuitzak en laat minimaal 4 uur afkoelen/opstijven.
- Spuit de crème op de taartjes en zet de taartjes een uurtje in de vriezer om op te stijven
Glazuur
- Leg de gelatineblaadjes in koud water
- Verwarm de bramenjam en zeef hem daarna om ervoor te zorgen dat er geen klontjes meer in zitten
- Verwarm de slagroom en de melk op een laag vuur, pas op niet laten aanbranden!
- Doe het water, suiker en honing in een andere pan en verhit het tot 110 graden celsius (de suiker moet gesmolten zijn)
- Schenk de warme slagroom erbij en roer daarna de uitgelekte gelatine erdoor
- Als laatste voeg je de bramenjam toe en eventueel wat kleurstof
Taartjes afmaken
- Haal de taartjes uit de vriezer en doop ze met de bovenkant in het glazuurmengsel
- Laat even uitlekken en zet ze daarna op een rooster om op te stijven
Het is een heel werkje het maken van deze taartjes, maar het is het waard. En ontzettend leuk om een keer iets anders te maken, dus hou je wel van een uitdaging dan zijn deze bramentaartjes perfect voor jou om te maken! Veel bakplezier!