Ze zijn heerlijk bros en vallen kruimelend uit elkaar als je ze op eet. Spritsen, een super lekker veel gezien koekje op de Hollandse koffietafel. Maar zo Hollands is dit koekje niet, de oorsprong van de sprits ligt in Duitsland. Sprits is een verbastering van het Duitse Spritzkuchen, wat opgespoten gebak betekend. En dat is het ook, een koekje van wrijfdeeg wat opgespoten wordt met een kartelspuitmondje. De koekjes krijgen vaak verschillende vormen, maar de “standaard” Sprits wordt in lange banen opgespoten in een “heen en weer beweging”.
Zelf had ik nog nooit eerder spritsen gemaakt, dat was mede doordat je niet zo makkelijk aan Zeeuws bloem kunt komen. Zeeuws bloem is één van de belangrijke ingrediënten van de Sprits. Zeeuws bloem bevat namelijk weinig eiwitten en zetmeel, waardoor het beter vloeit tijdens het bakken. En dat is erg belangrijk bij de Sprits. Met gewone bloem zal het koekje te vast blijven en krijg je niet de echte sprits structuur. Deze bloem is absoluut niet geschikt om bijvoorbeeld brood of taart mee te bakken, maar voor zo’n heerlijk sprits koekje perfect!
In de Nederlandse supermarkten ligt Zeeuws bloem niet standaard in de schappen, ik ben dus speciaal naar een korenmolen in Woudrichem (nee, niet in Zeeland) geweest om een pak bloem te halen. En natuurlijk heb ik niet alleen Zeeuws bloem mee genomen, maar ook wat andere soorten meel voor het bakken van zuurdesembrood. Heerlijk om die ambachtsproducten te zien en uiteindelijk weer terug te proeven in mijn zelfgemaakte baksels. 🙂 En ik bedenk me nu pas dat ik ook aan mijn Zeeuwse familie had kunnen vragen of ze een pakje bloem voor me mee hadden kunnen nemen. Of als ik zelf in Zeeland ben, maar gelukkig zijn de heerlijke Zeeuwse producten tegenwoordig ook goed in Brabant te verkrijgen 😉
Zoals ik eerder zei, wordt de sprits gemaakt van een wrijfdeeg. En de naam zegt het al, een deeg wat gemaakt wordt door middel van wrijving. En dat is niet geschikt voor mensen die niet van vieze handen houden 😉 . Veel plezier met kliederen/bakken 😛
Ingrediënten voor ongeveer 20 spritskoekjes
150 gram Zeeuws bloem
1 eidooier
60 gram zachte magarine
60 gram zachte roomboter
snuf zout
rasp van 1 citroen
70 witte basterdsuiker
Extra
Spuitzak met (groot) kartelmondje
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius hetelucht
- Snijd de boter in blokjes en zorg voor een schone werkbank/aanrecht
- Leg de boter op het aanrecht en zorg ervoor dat alle ingrediënten afgemeten klaar staan
- Was je handen! (moet altijd wel, maar nu extra belangrijk) en begin met het wrijven van de boter op het aanrechtblad. Ja doe het maar, gewoon met de platte hand lekker kliederen!
- Wrijf net zo lang, totdat de boter helemaal zacht, wit en vloeibaar aanvoelt
- Voeg nu de suiker toe en wrijf weer totdat de suiker volledig gemengd is met de boter
- Voeg de eidooier toe en wrijf net zo lang totdat de dooier opgenomen is in het mengsel
- Als laatste voeg je de bloem, zout en citroenrasp toe en blijf je wrijven totdat je een zacht/spuitbaar beslag hebt
- Gebruik een deegkrabber om het beslag bij elkaar te schrapen en doe het in de spuitzak
- Spuit nu lange zigzag banen (4cm breed) op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Hou de spuitzak laag en dicht bij de bakplaat (ongeveer 1 cm afstand).
- Bak de koekjes af in het midden van de oven, laat ze minimaal 15 minuten afkoelen als ze uit de oven komen
- Snijd dan de koekjes op de gewenste afstand, ongeveer 3 cm breed.
- Probeer hier maar eens van af te blijven!! Heerlijk zijn ze vooral vers gebakken. Voor mij voor herhaling vatbaar om te maken, ben benieuwd wat je er van vind. Laat het me hieronder weten in een een reactie