Een tijdje geleden zag ik via een andere foodblogger een leuke actie voorbij komen om mee te doen met een wedstrijd. Deze wedstrijd is georganiseerd door Philadelphia roomkaas en de opdracht was het maken van een lekkere cheesecake en de foto’s hiervan op je social media account plaatsen. Ik hou van cheesecake dus voor mij was het geen vraag of ik hier aan mee wilde doen.
Gelukkig werd ik geselecteerd en ik kreeg een paar weken later de roomkaas van Philadelphia thuis gestuurd. Ter inspiratie hadden ze nog een heerlijk blok pure chocolade toegevoegd aan het pakket. Na wat brainstormen besloot ik de chocolade in de bodem van mijn cheesecake te verwerken als brownie en met de bramenoogst van vorig jaar (die ik nog in de vriezer had liggen), heb ik een heerlijke bramencompote gemaakt voor bovenop de cheesecake.
Eerlijk gezegd vond ik het best spannend om met de roomkaas van Philadelphia een cheesecake te maken. Ik gebruik zelf altijd de roomkaas van Monchou en heb daar goede ervaringen mee, dus ik wist niet hoe dit uit zou pakken. Maar roomkaas is roomkaas, dus ik heb mijn cheesecake recept gemaakt zoals ik die altijd maak en het resultaat was super! Dus ik kan ook iedereen aanraden om ook eens de roomkaas van Philadelphia te proberen voor het maken van een cheesecake.
Ingrediënten brownie bodem (1 rechthoekige plaat van 20 x 30 cm)
140 gram pure chocolade
250 gram boter
200 gram eieren
120 gram bloem
10 gram bakpoeder
300 gram suiker
1/2 tl zout
Ingrediënten cheesecake (springvorm 18 cm doorsnede)
113 gram suiker
1,5 el maizena
1 ei
375 gram roomkaas
75 gram slagroom
75 gram crème fraîche
1 vanille stokje uitgeschraapt
Bereiding brownie
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius hetelucht
- Smelt de chocolade samen met de boter en laat afkoelen tot het lauwwarm is (30 graden)
- Klop de eieren luchtig samen met de suiker
- Spatel de bloem en de zout door het chocolade/boter mengsel
- Doe een klein beetje van het ei mengsel bij het chocolade mengsel en meng dit goed door elkaar.
- Voeg nu het chocolade mengsel bij de rest van de luchtig geslagen eieren en spatel dit voorzichtig door elkaar.
- Stort het beslag in een met bakpapier bekleedde bakvorm
- Bak de brownie in het midden van de oven in ongeveer 20/25 minuten gaar. Let op het is een brownie, de binnenkant mag nog een klein beetje rauw zijn. Maar als je met een saté prikker in de brownie steekt, mag er geen beslag meer aan kleven.
- Laat de brownie afkoelen en steek dan de bodem uit voor je taart. Dit kan je doen met de rand van je springvorm.
Bereiding Cheesecake
- Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius
- Doe de roomkaas samen met de suiker in een mengkom en meng het met de vlinder (of gewoon met een mixer) tot een gladde massa
- Voeg het ei, slagroom en de crème fraiche toe en meng tot dat alle ingrediënten zijn opgenomen in de massa
- Meng als laatste de maizena en het uitgeschraapte vanille stokje door het cheesecake beslag
- Stort het mengsel in een ingevette springvorm en gebruik een bakpapiertje voor de bodem
- Bak de cheesecake in het midden van de oven in 60 minuten gaar
- Laat de cheesecake volledig afkoelen en zet hem daarna nog minimaal 3 uur in de koelkast zodat hij nog wat steviger wordt.
Afwerking van de taart
- Leg het uitgestoken stuk brownie op een bord of een taartplateau. Dit wordt de bodem van je taart.
- Haal de cheesecake uit de springvorm en leg hem voorzichtig! op de brownie bodem (gebruik een spatel of paletmes)
- Om de bramencompote te maken heb ik wat diepvriesbramen gemengd met wat bramenjam en hierbij 1 eetlepel geleipoeder aan toegevoegd. Even af laten koelen en daarna bovenop de taart verdelen.
- Om de taart af te garneren heb ik nog wat geschaafde amandelen kort geroosterd in een koekenpan en over de taart heen gestrooid.
- Tip: snijd de taart met een warm mes en spoel je mes elke keer af nadat je een snede hebt gemaakt. Dit geeft het mooiste resultaat.
- En nu, genieten!!