Met de Paasdagen is het altijd leuk en lekker om wat dingen te bakken. Paasontbijt, brunch, lunch en diner ik houd er van. Net als met de Kerstdagen weer een goede gelegenheid om lekker te eten en wat nieuwe dingen te proberen. Al een lange tijd heb ik het voornemen om nougat te maken en dan natuurlijk de zachte nougat, goed gevuld met noten en gedroogd fruit.
Dus ik een goed recept gevraagd aan mijn lieve vriend, die had er nog wel één liggen van één van de bedrijven waar hij had gewerkt. Een top recept zei hij. En dat bleek ook, maar ik had even onderschat hoe plakkerig de nougat zou zijn. Na het mengen van de noten door het eiwit/suikermengsel moest de nougat op het snoeppapier gestort worden, maar ik waarschuw je alvast dat is echt een gepruts. Uiteindelijk door een goede deegschraper te gebruiken heb ik het grootste deel uit de mengkom kunnen halen en op het snoeppapier kunnen verspreiden. Helaas had ik alleen geen groot vel snoeppapier, maar allemaal losse blaadjes (die je gewoon in de supermarkt kan kopen). Dus je kunt je voorstellen hoe dat is gegaan. Overal zat de nougat, behalve op de plek waar het moest komen te zitten. Maar met wat (letterlijk) knip en plak werk is het uiteindelijk toch gelukt om de nougat overal te bedekken met het snoeppapier. Dus mocht je dit recept gaan maken, het kan met de losse velletjes, maar vraag dan even of iemand je hier bij helpt zodat de velletjes een beetje bij elkaar blijven liggen. Dat werkt in ieder geval een stuk makkelijker.
Omdat ik dit recept voor Pasen maakte, heb ik wat Chocolade paaseitjes in de nougat verwerkt. Dit waren “dragee eitjes”, chocolade eitjes met een suikerlaagje zodat ze niet zo snel smelten. De gedacht was om ze mooi boven de nougat te leggen, maar dat was helaas niet echt te doen. Je moet de nougat echt plat drukken of rollen met het snoeppapier ertussen en dat gaat dus niet met die eitjes aan de bovenkant. Op een paar plekken heb ik het later nog kunnen toevoegen, maar dat gaf niet het gewenste resultaat. Uiteindelijk is de nougat super goed gelukt en heel erg lekker geworden, dat mag ook wel na al die moeite 🙂
Dus als je een keer iets anders, uitdagends wilt maken dan is dit zeker de moeite waard om te proberen.
Ingrediënten
350 gram suiker
100 gram glucose (in de supermarkt te verkrijgen als druivensuiker/dextrose)
100 ml water
250 gram honing
50 ml eiwit
50 gram suiker
100 gram dragee eitjes
50 gram gedroogd fruit (rozijnen/cranberry’s)
50 gram amandelen met vlies
50 gram pistachenootjes
1 pakje snoeppapier
Bereiding
- Klop het eiwit met de garde op samen met de 50 gram suiker totdat het wit is
- Leg het snoeppapier uit op een met bakpapier bekleedde bakplaat, zodat als de nougat klaar is je het er meteen op kunt doen.
- Doe de rest van de suiker samen met het water en de glucose in een pan en verwarm tot 105 graden Celsius
- Voeg de honing toe en verwarm verder tot 136 graden Celsius. De temperatuur is heel belangrijk! Dus niet warmer of kouder!
- Zet je keukenmachine weer aan op een middelmatige stand en voeg nu geleidelijk de suikerstroop toe. Probeer te mikken tussen de garde en de kom.
- Als je alles toegevoegd hebt, laat de machine kloppen op de hoogste stand voor 5 minuten
- Als het goed is heb je nu een taaie massa die nog warm aanvoelt. Nu kan je de noten en vruchten toevoegen aan het mengsel. Je zult merken dat het lastig mengen is, omdat de massa zo taai is. Gebruik dan ook een stevige spatel of desnoods een plastic deegschraper of pollepel.
- Stort de nougat op het snoeppapier en vraag of iemand je hierbij helpt, zodat het snoeppapier op z’n plek blijft liggen.
- Als het niet helemaal lukt geen probleem, je kunt ook achteraf als de nougat uitgehard is met wat knip en plak werk het snoeppapier verdelen. (zoals ik dat dus gedaan heb 😉 )
- Als je alle nougat verdeeld hebt, kun je op de bovenkant ook snoeppapier leggen en de nougat plat drukken met je handen of uitrollen met een deegroller. Maak de nougat zo dun als de noten, dat is het lekkerst.
- Laat de nougat nu minimaal 6 uur uitharden, snijd het dan in blokken of dunnen repen met een warm gemaakt mes (tegen het plakken).
- De nougat is zeker 10 dagen houdbaar in een afgesloten bak, maar ik denk dat ze dat bij mij niet gaan redden.
- p.s. ook leuk om weg te geven in een foliezakje 😀