De Herfst is weer begonnen en in Nederland zijn er weer volop appels en peren van eigen bodem te verkrijgen. Een mooie gelegenheid om hier weer iets lekkers mee te bakken. Ik was vandaag aan het bladeren in het krantje van de supermarkt en zag van die lekkere roomboter appeltaartjes staan. Heerlijk zijn die, maar oh zo simpel om zelf te maken. Dus snel nog even naar de supermarkt om ingrediënten te halen. In plaats van appel heb ik peer gebruikt, het is maar net waar je zin in hebt of in huis hebt liggen. Het lekkerste is als je peren gebruikt die een beetje rijp zijn. Ik had nog peren liggen en deze begonnen net een beetje te rijpen. Dus precies goed!
Als je een taart bakt met de fruitvulling erin, is het altijd belangrijk dat je het grote deel aan vocht van het fruit probeert weg te halen. Dat klinkt lekker vaag, maar ik bedoel daarmee te zeggen dat je je fruit van te voren het beste even kan aanstoven of wat custard poeder, bloem of maizena aan het mengsel toevoegt zodat het vocht opgenomen word. Het recept is voor een kleine/lage taartpan met een doorsnede van 18 cm.
Ingrediënten voor 1 lage taartpan van 18 cm
300 gram bloem
125 gram witte basterdsuiker
250 gram roomboter
snufje zout
3/4 los geklopt ei
4 peren
2 steranijs
1 eetlepel suiker
1 eetlepel roomboter
1 theelepel kaneel
2 eetlepel paneermeel
Bereiding
- Snijd de boter in blokjes, doe ze samen met de bloem, suiker, zout en ei in een kom. Kneed dit met je handen tot een stevige bal.
- Wikkel het deeg in folie, sla het een beetje plat en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast.
- Nu kan je de peren vast klaar maken voor de vulling.
- Schil de peren en verwijder het klokhuis. Snij de peren in 4 parten.
- Verwarm de boter in de pan, voeg hier de steranijs, kaneel en suiker aan toe en laat het een beetje bruisen.
- Nu kan je alle peren in de pan doen en zachtjes aan bakken/stoven. Ik heb de peren ongeveer 20 minuten gebakken, totdat er een soort van karamellaagje rondom de peren ontstond.
- Laat de peren afkoelen, nu kan je beginnen met het uitrollen van het deeg.
- Verwarm de oven voor op hetelucht 175 graden.
- Vet je bakvorm goed in met boter of leg er een bakpapiertje in.
- Je kunt je lap deeg goed optillen door hem om je deegroller heen te rollen en op deze manier over je bakvorm te leggen.
- Duw het deeg zacht in de vorm met de buitenkant van je vinger, strooi wat paneermeel over de bodem dit is om het overtollige vocht op te nemen tijdens het bakken.
- Leg de peren op de bodem (zonder de steranijs), hij mag goed vol liggen.
- Voor de bovenkant heb ik stroken uitgesneden uit het deeg en om en om over de peren gelegd.
- De bovenkant kan je nog bestrijken met het kleine beetje ei wat je nog over had. Nu kan de taart te over in.
- Bak je taart in het midden van de oven ongeveer 35 minuten, tot hij goudbruin kleurt.
- Heerlijk voor in het weekend, of wanneer niet eigenlijk 😉