Met onze moestuin proberen we vanaf het voorjaar tot en met het najaar zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn met onze groenten en kruiden. Er is niets zo lekker en leuk om je plantjes, groenten, fruit en kruiden te zien groeien en uiteindelijk te kunnen oogsten en opeten. Vaak is het wel zo dat we zo veel planten en zaaien dat we er niet tegenop kunnen eten, dus probeer ik elk jaar weer meer manieren te verzinnen om producten te bewaren in de vorm van wecken of invriezen. Maar nu kan ik nog een conserveringsmethode toevoegen aan dat lijstje, namelijk het drogen van voedsel. Al een lange tijd stond er een droogoven op mijn verlanglijstje en dit jaar heb ik hem gekregen voor mijn verjaardag! Super blij mee natuurlijk, nu nog even goed uitzoeken hoe ik die oven het beste kan gebruiken.
Het mooie van zo’n droogoven, is dat je een lange tijd je producten kunt drogen op een lage temperatuur, zonder dat het al te veel stroom kost. Vooral ten op zichtte van het gebruik van een gewone oven.
Veel groenten hebben we nu nog niet kunnen oogsten en de aardbeien hebben we natuurlijk lekker vers opgegeten. Maar ik ben zeker van plan om in de zomer wat groentechips en mijn eigen zaden te drogen, zodat ik die weer kan gebruiken voor het volgende moestuin seizoen.
De maand juni is een hele goede periode om verse kruiden te oogsten, de plantjes zijn nu op z’n mooist en nog net niet in bloei en dus volop beschikbaar. Wij hebben veel verschillende kruiden in onze eigen tuin staan, maar bij ons in Hank hebben we bijvoorbeeld ook een mooi concept in de vorm van een plukroute. Hier kan je gratis wat kruiden, maar ook fruit plukken en wordt onderhouden door vrijwilligers. Een ontzettend leuk concept en ik maak er ook graag gebruik van als ik zelf iets tekort heb. Omdat deze plantjes in de winter niet groeien maak ik elk jaar mijn eigen gedroogde kruidenmix. Zonder de droogoven deed ik dat in de “gewone” oven, maar dat ging helaas niet altijd goed. Tip, zet de temperatuur van de oven niet te hoog en laat de kruiden langzaam drogen. Ik wilde vaak te snel, met als gevolg dat er niks meer over was van de kruiden.
Voor deze provinciaalse kruidenmix heb ik tijm, rozemarijn, oregano en salie geplukt. Helaas was dit jaar onze tijm niet zo heel goed opgekomen, maar in de pluktuin staat de tijm er super goed bij dus heb ik daar een bosje geplukt. Je kunt het beste meteen een flinke hoeveelheid drogen, zodat de oven goed benut wordt tijdens het drogen. En zo heb je meteen een voorraad om heel de winter mee door te komen. Je kunt ook best wat takjes op elkaar leggen, dat slink toch allemaal. Hieronder een korte uitleg hoe je zo’n kruidenmix maakt.
Ingrediënten (overal een flinke bos van, ongeveer gelijke delen gebruiken)
Tijm
Rozemarijn
Salie
Oregano
Bereiding
- Was de kruiden goed, schud ze uit en dep ze droog met keukenpapier
- Leg alle kruiden in de droogoven of op een met bakpapier bekleedde bakplaat
- Zet de (droog) oven op 70 graden celsius en leg alle kruiden er in.*
- Droog de kruiden in minimaal 6 uur en controleer of je de kruiden makkelijk kunt verkruimelen met je vingers. Zo niet, laat de kruiden dan langer in de oven zitten.
- Haal alle blaadjes van de steeltjes en maal de kruiden fijn met een keukenmachine of een vijzel.
- De kruiden zijn zeker een jaar goed in een afgesloten potje. Lekker bij de pasta of als marinade bij een lekker stukje lam of rundvlees.
*Mocht je het aandurven kan je de temperatuur van je oven ook verhogen maar controleer dan wel om de 2 uur je kruiden.