Witte chocolade en taart is voor mij een hemelse combinatie, voeg er nog wat frambozen, slagroom en roomkaas aan toe en je hebt een flinke caloriebom te pakken. Maar ach, je eet tenslotte niet elke dag zo’n heerlijk taartje!
Dit taartje maakte ik in het weekend van Hemelvaart, speciaal omdat EatBakeLove 1 jaar bestond! En hoe kan je dat nou beter vieren dan met een heerlijk stukje taart. We vonden de taart zo lekker dat we de taart met z’n 2en in een heel weekend opgegeten hebben. Achja soms mag je wel eens een uitschieter hebben toch 😉 . We hebben er in ieder geval van genoten en als je iets viert, moet je het goed doen!
De taart/cake zelf is een combinatie tussen luchtig maar toch malse cake met een subtiele witte chocolade smaak. Daarbovenop een laag roomkaas gemengd met slagroom en afgewerkt met verse frambozen en slagroom. Gebruik ook echt verse frambozen (diepvries frambozen laten te veel vocht los), ze zijn niet goedkoop, maar het is het waard! Je kunt de frambozen natuurlijk ook vervangen door bijvoorbeeld bramen of aardbeien, maar dit vind ik de lekkerste combinatie.
Ingrediënten cake (springvorm van 20 cm)
85 gram bloem
110 gram boter
35 gram gemalen amandelen*
140 gram witte chocolade
140 gram suiker
4 eieren
1/2 theelepel zout
Ingrediënten topping
200 gram roomkaas (haal deze minimaal 30 minuten voor de bereiding uit de koelkast)
100 gram slagroom + 100 gram extra voor de afwerking
50 gram poedersuiker
1 citroen (alleen de rasp)
300 gram verse frambozen
Bereiding witte chocolade taart
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius en vet een ronde springvorm van 20 cm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
- Smelt de chocolade au bain marie en laat de chocolade na het smelten ongeveer 10 minuten afkoelen.
- Doe de boter samen met 70 gram suiker in een schaal en klop hem met de keukenmachine (vlinder) of mixer tot een romige massa.
- Splits de eieren en voeg de dooiers één voor één toe aan het boter/suiker mengsel en meng het door totdat het één geheel is.
- Voeg nu de afgekoelde chocolade toe en meng dit goed door met een spatel. Ook de bloem, zout en de gemalen amandelen kunnen worden toegevoegd aan het beslag. Zeef de bloem wel even voordat je hem toevoegt, dat zorgt er voor dat de taart nog luchtiger wordt.
- Gebruik een schone vet vrije kom (gebruik citroensap of azijn om vetvrij te maken) voor het opslaan van de eiwitten. Sla de eiwitten op met de garde of mixer totdat ze schuimig beginnen te worden, voeg nu langzaam de andere 70 gram van de suiker toe. Klop de eiwitten met de suiker stijf totdat je witte pieken ziet en je de kom op z’n kop kunt houden zonder dat het eiwitschuim eruit loopt. (dat is wel eens mis gegaan 😛 )
- Als laatste voeg je lepel voor lepel de eiwitten toe aan het chocolademengsel, spatel deze er rustig doorheen zodat het beslag luchtig blijft.
- Giet het beslag in de bakvorm en bak af in het midden van de oven. Na ongeveer 40 minuten is de taart klaar, laat volledig afkoelen voordat je verder gaat met de afwerking van de taart.
Bereiding toppig/afwerking van de taart
- Als de taart volledig is afgekoeld kan je beginnen met het maken van bovenlaag van de taart. Doe de slagroom en poedersuiker in een kom en klop de slagroom stijf.
- Doe in een andere kom de roomkaas en roer deze met een spatel of met de keukenmachine romig.
- Voeg beetje bij beetje de ongeveer de helft slagroom toe aan de roomkaas en roer steeds even door, zodat de twee goed met elkaar mengen.
- Voeg als laatste de citroenrasp toe en roer nog kort even door. Proef even of hij zoet/fris genoeg is
- Doe het roomkaas mengsel bovenop de taart en zet de frambozen op de taart. Begin in het midden als je ze mooi verdeeld wilt hebben. Laat één rand aan de buitenzijde vrij voor het opspuiten van de slagroom.
- Doe de overgebleven slagroom in een spuitzak en spuit kleine doppen (net zo groot als de frambozen) aan de rand van de taart.
- Serveer de taart met blaadjes munt en poedersuiker. Veel bakplezier
* Tip: Mocht je een zak gemalen amandelen of amandelmeel te duur vinden om te kopen, je kunt ook een zakje ongezouten amandelen met vlies kopen en in de keukenmachine fijn malen.