Een tijdje geleden hebben jullie wat foto’s voorbij zien komen van een cameraploeg bij mij thuis. Een ontzettend leuke dag waarbij De Bakclub hun promotiefilmpje, met mij en bij mij thuis wilde komen opnemen. Voor het filmpje mocht ik een zelfgekozen taart bakken, waarbij de camera al mijn handelingen zou volgen. Ik koos voor een appel/peren taart afgewerkt met schuim, waardoor ik veel verschillende handelingen kon laten zien in de film. De bodem van de taart was gemaakt van een korstdeeg, daarbovenop Zwitserse room (banketbakkersroom met slagroom en vanille), een compote van appel en peren en afgewerkt met afgebrand eiwitschuim en gezouten karamel pecan nootjes.
Zo’n dag is best spannend, omdat je niet weet hoe dingen lopen. Alles word gefilmd en dus vastgelegd en je wilt er toch op je voordeligst uitkomen 😉 Uiteindelijk was ik niet zenuwachtig tijdens het filmen en heb ik gewoon lekker mijn ding kunnen doen. Een beetje jammer vond ik wel dat niet alles helemaal goed ging tijdens het bakken (wat je wel hoopt als het uiteindelijk op film komt), maar ach dat levert ook weer leuke beelden op. Ik ben erg tevreden over het resultaat van het filmpje, ik ben ook erg benieuwd wat jullie er van vinden. Hieronder de video en mijn recept voor de taart. Heel veel plezier met kijken!
Het volledige filmpje op
https://debakclub.nl/lidmaatschap
en alleen mijn bakbeelden in de banner op de homepage
Ingrediënten
Appel/peren compote
1 grote appel
2 grote peren (rijp maar niet te zacht)
rasp en sap van 1 citroen
2 eetlepels geleisuiker
Suikerdeeg
100 gram roomboter
100 gram poedersuiker
1 ei
250 gram bloem
snuf zout
Zwitserse room
250 ml melk
2 eidooiers
75 gram suiker
2 el bloem
1/2 vanille stokje uitgeschraapt
200 ml slagroom opgeklopt met 1 eetlepel suiker
Italiaans schuim
100 gram eiwitten
190 gram suiker
water
Garnering
handje pecannoten
3 eetlepels suiker
grof zeezout
Extra
blindbakvulling
vierkante of ronde lage taartvorm met een doorsnede van +/- 25 cm
gasbrander
Bereiding
- Kneed de ingrediënten voor de bodem met de hand tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plastic folie en laat het deeg minimaal 30 minuten in de koelkast rusten
- Schil de appel en de peren en snijd het fruit in blokjes. Doe het fruit in een pan en knijp een halve citroen uit over het fruit voeg hier de geraspte citroenschil aan toe.
- Verwarm het fruit op gematigd vuur en voeg de geleisuiker toe. Breng het fruit aan de kook en laat ongeveer 1 minuut doorkoken. Zet dan de pan uit en laat het fruit afkoelen in de koelkast.
- Maak de banketbakkersroom zoals hier staat omschreven. Laat de room buiten de koelkast afkoelen en klop de slagroom met de suiker stijf.
- Als de banketbakkersroom volledig is afgekoeld, spatel dan beetje bij beetje de slagroom door de banketbakkersroom totdat je een homogene massa hebt. Nu is je Zwitserse room klaar. (dit is zoooo lekker!)
- Doe de room in een spuitzak, en laat minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
- Nu kun je beginnen met het bakken van de bodem. Vet hiervoor een bakvorm in en bestrooi hem met bloem zodat je bodem straks goed uit de vorm komt.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius hetelucht. Rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 cm dik en leg de lap deeg in de bakvorm.
- Leg een bakpapiertje op je bodem en stort hierop de blindbakvulling. Bak de bodem met blindbakvulling ongeveer 15 minuten op 180 graden Celsius.
- Haal na de 15 minuten bakken de blindbakvulling uit je bakvorm en bak de bodem nog ongeveer 5 tot 10 minuten goudbruin.
- Let op! Laat de bodem goed afkoelen voordat je begint met het opbouwen van de taart.
- Maak het Italiaans schuim zoals hier staat omschreven en doe het in een spuitzak met een gladspuitmondje van ongeveer 1 cm doorsnede.
- Voor de gekarameliseerde noten, doe je de suiker in de pan en laat je de suiker karameliseren. Dit doe je door niet in de pan te roeren en de suiker op laag/medium vuur rustig te laten smelten. Als de suiker licht bruin begint te kleuren voeg je de noten toe. Bak de noten kort mee en stort de noten op een stukje bakpapier (let op, heet!!!). Strooi over de warme noten wat grof zeezout naar smaak.
- Als de noten volledig afgekoeld zijn, snijd de noten dan met een scherp mes in stukjes.
De opbouw van de taart
- Spuit de Zwitserse room in banen op de bodem van de taart.
- Verdeel in het midden van de taart de appel/perencompote.
- Spuit doppen van het Italiaans schuim aan de rand van de taart.
- Gebruik je gasbrander om het schuim licht te laten karameliseren en verdeel als laatste de pecannoten over de taart. Geniet er van!
P.s. Bekentenis…. Eerlijk gezegd heb ik tijdens het bakken van deze taart mijn ingrediënten verkeerd afgewogen. Dus ik gebruikte veel te weinig suiker bij het maken van het Italiaanse schuim. Het resultaat is, zoals je ziet in de video niet slecht. Maar niet zo mooi glad en strak als Italiaans schuim hoort te zijn. Overigens smaakte het schuim wel erg lekker, het schuim was iets minder zoet wat uiteindelijk een goede toevoeging was voor de taart 🙂