Zoals je eerder kon lezen op mijn blog heb ik van de rabarber een jam gemaakt. Deze jam is natuurlijk heerlijk in de yoghurt, maar ook heerlijk in een taart of zoals ik nu heb gedaan in een cake. In dit geval heb ik een plaatcake gemaakt, omdat ik op mijn werk wilde trakteren voor mijn verjaardag. Nu ik op 2 locaties werk, betekend dit ook 2x zo veel trakteren dus 2x zo veel bakken 🙂 . Op mijn vrije dag heb ik lekker een middagje gebakken in mijn keuken. Ik heb niet alleen de rabarbercake gemaakt, maar ook mijn “beroemde” caramelkoek, door mijn oude collega’s ook wel “snickertaart” genoemd. Dit recept zien jullie later weer op mijn blog verschijnen, nog even geduld dus.
In deze rabarbercake heb ik niet alleen gebruik gemaakt van de rabarberjam, maar heb ik ook een aantal stengels verse rabarber in fijne plakjes gesneden en in de cake gestoken. Dit was de eerste keer dat ik met rauwe rabarber een taart maakte, dus het was even spannend of de rabarber zacht genoeg zou worden. Gelukkig was het eindresultaat erg goed gelukt en was de rabarber zacht geworden in de oven. De combinatie rabarber/framboos vind ik erg lekker, vandaar dat ik ook wat frambozen over de cake heb gedaan. Ongeveer een kwartier voor het einde van de baktijd heb ik nog een crumble over de cake gedaan, dit geeft een lekkere krokante bite aan de cake.
Hieronder het recept voor de rabarberplaatcake; het cake recept wat ik meestal maak is de “one pound cake”, dit is een basiscake recept waarbij je de bloem, suiker en boter in gewicht gelijk zijn aan de eieren per ingrediënt. Dus als je 1 ei gebruikt +/- 50 gram, dan gebruik je 50 gram bloem, 50 gram suiker en 50 gram boter.
Ingrediënten:
8 eieren (+/- 400 gram)
400 gram kristalsuiker
400 gram bloem
400 gram roomboter
1 vanillestokje
1/2 theelepel zout
1/2 zakje bakpoeder
1 theelepel bakingsoda (mocht je dit niet hebben, gebruik dan een heel zakje bakpoeder)
5 stengels rabarber
1 pot (verse) rabarberjam
1/2 doosje (diepvries) frambozen
Voor de crumble
100 gram havermout
100 gram bloem
80 gram roomboter
120 gram bruine basterdsuiker
1/2 theelepel zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius hetelucht
- Begin weer met het invetten van je bakvorm. Ik heb zelf een vel bakpapier op de bodem van de bakplaat gelegd en de randen nog ingevet met boter. Zo weet je zeker dat je cake straks goed uit de vorm komt.
- Deze cake is vrij simpel om te maken, maar zorg ervoor dat je boter en eieren op kamertemperatuur zijn zodat het geheel makkelijk mengt.
- Voeg de eieren, boter, bloem en suiker bij elkaar en zeef de bakpoeder even voordat je hem aan dit mengsel toevoegt. Voeg dan ook de bakingsoda, zout en een uitgeschraapt vanille stokje toe. Zelf heb ik een keukenmachine wat natuurlijk erg makkelijk mengt, even aanzetten en klaar. Maar mocht je alleen een mixer hebben, mix dan alle ingrediënten tot er een gladde massa ontstaat. Gemengd is gemend, dus mix niet langer dan nodig is.
- Vul de vorm met het beslag en verdeel het met een spatel of lepel over de vorm zodat overal ongeveer even veel zit.
- Nu kan je de rabarber gaan gebruiken. Was de rabarber grondig, zodat er geen zand meer op de stengels zit. Snijd de uiteinden van de stengel en snij dan de stengel in dunne plakjes van ongeveer 0,5 cm.
- Verdeel de plakjes rabarber over de cake, dit kan je naar eigen inzicht doen. Ik heb ze dakpansgewijs in rijen over het beslag verdeeld.
- Hierna verdeel je de frambozen en de jam over het beslag, als je tevreden bent over het resultaat kan de cake in de oven.
- Bak de cake af midden in de oven op 175 graden, ongeveer 25 minuten.
- Tijdens het bakken begin je met het maken van de crumble. Bij het maken van de crumble is het juist weer erg belangrijk dat de boter koud is, anders wordt het één bonk deeg en kan je het niet meer als crumble gebruiken.
- Voeg alle ingrediënten bij elkaar en kneed/wrijf het met je handen totdat er allemaal kleine kruimels ontstaan. Alle ingrediënten moeten in elkaar opgenomen worden, dan is de crumble klaar om te gebruiken.
- Verspreid na de 25 minuten bakken de crumble over de cake en bak de cake nog ongeveer 15 minuten, waarvan de laatste 5 minuten op de grillstand van de oven.
- Controleer of de cake gaar is met een satéprikker, als hij droog uit de cake komt is de cake gaar.
- Geniet van een heerlijk stukje cake, ook lekker met een bolletje ijs. 😉