Ik als echte cheesecake liefhebber ben altijd nieuwsgierig naar nieuwe recepten. Zoals jullie weten hou ik van eten en met name van taart! Maar ik let ook op de lijn en ik sport inmiddels 2 en in een goede bui 3 keer per week om ervoor te zorgen dat ik in mijn kleding blijf passen. Dus ben ik ook op zoek naar “gezondere” recepten oftewel recepten die minder calorieën bevatten, maar wel net zo lekker zijn al een volvet taartje. Jory vindt het alternatief vaak niet zo lekker, omdat er vaak minder suiker en geen of minder (room) boter toegevoegd is. Maar ik denk dat ik nu echt een goed alternatief heb gevonden van mijn grootste verleiding, cheesecake.
Deze cheesecake bevat slechts de helft van de calorieën dan mijn standaard cheesecake en nee je hoeft hier geen kleiner stuk voor te nemen. Dus ook voor de mensen die op hun slanke lijn letten is dit een lekker taartje om te maken en te eten!
En nu vragen jullie je vast af, of Jory deze variant ook lekker vond. JA! En ja, dat is bijzonder weet ik te zeggen en ik denk dat de mensen die hem kennen dat zullen beamen. Het is niet altijd makkelijk om met een perfectionistische kok samen te wonen. Als je soms helemaal blij en trots bent met je resultaat, komt hij vaak nog met een suggestie of aanvulling aan het recept ter verbetering. Maar eerlijk is eerlijk (en dat zeg ik natuurlijk niet altijd tegen hem), hij heeft vaak wel gelijk. 😉
Ingrediënten voor een plaat van 30 cm x 20 cm
200 gram monchou roomkaas
250 gram 0% vet Griekse yoghurt
2 eieren
75 gram kristalsuiker
80 ml citroensap
1 eetlepel maizena
Rasp van 1 citroen
3 verse vijgen
1 eetlepel honing
3 eetlepels water
Voor de bodem
100 gr maria kaakjes
60 gr roomboter
Bereidingswijze
- Vet je bakvorm in of leg er een bakpapiertje in.
- Maak de bodem door de kaakjes fijn te malen met een keukenmachine of door er op te slaan met een pan/deegroller of iets anders zwaars. Smelt de boter in een pan en roer hier de verkruimelde koekjes door.
- Druk het mengsel in de bakvorm en laat het afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius hetelucht.
- Roer de roomkaas glad met een mixer of keukenmachine (met de vlinder) en voeg hier de yoghurt en suiker aan toe.
- Voeg nu de eieren en citroensap toe aan het geheel, en roer het tot een samenhangend mengsel.
- Als laatste spatel je de maizena en de citroenrasp door het mengsel.
- Stort het roomkaas mengsel op de bodem en plaatst de taart in het midden van de oven.
- Bak de taart 30 minuten totdat het roomkaas mengsel volledig gestold is. Let op, laat de bovenkant niet bruin worden.
- Laat de taart volledig afkoelen voordat je de vijgen erop doet.
- Snijd de vijgen in dunne plakjes en verdeel ze over de taart.
- Meng de honing met het water, verwarm het kort totdat het een stroopachtig mengsel is geworden.
- Bestrijk de vijgen met de honing voor een glans en zodat de vijgen wat langer mooi blijven.
Nu komt het mooiste van deze cheesecake, een stuk van 100 gram bevat maar 236 kcal. Dat lijkt nog veel, maar niet als je het vergelijkt met mijn standaard cheesecake recept, want een zelfde stuk daarvan bevat 477 kcal!!! Dus hiervan kan ik twee stukken eten! Dus dubbel zoveel plezier, oh nee daarvoor was het niet bedoeld natuurlijk. 😉