Altijd lekker een vers gebakken koekje voor bij de koffie of thee in mijn geval dan. Jory zegt altijd, “maak nou eens een ander koekje, jij maakt ook altijd hetzelfde”. Tja… ik moet bekennen, dit koekje maak ik ook wel heel erg graag! Maar dat wil wel wat zeggen, dit is een heerlijk koekje en ik hou van chocolade! Dus voor alle chocoladeliefhebbers, is dit zeker de moeite waard om te proberen. Ik kan hier niet vanaf blijven en eet zo de hele trommel leeg, wel met veel schuldgevoel en misselijkheid achteraf moet ik eerlijk zeggen. Dus ik hou het bij maximaal 2 koekjes bij de thee, of ja… soms op een hele slechte dag toch de hele trommel 😉
Ingrediënten voor 16 grote koeken
150 gram bloem
25 gram cacaopoeder
1/2 theelepel bakingsoda
1/4 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel zout
115 gram koude roomboter in blokjes
100 gram suiker
100 gram bruine basterd suiker
1/2 ei
100 gram pure chocolade (liefst met minimaal 70% cacao)
100 gram witte chocolade
1/2 uitgeschraapt vanille stokje
- Doe alle ingrediënten in een kom op de chocolade na en kneed het met de hand tot een plakkerig deeg.
- Let op het deeg blijft aan je handen plakken, dit is dus niet hetzelfde als het deeg van bijvoorbeeld zandkoekjes.
- Snijd de chocolade in grove blokjes en meng het door het deeg.
- Zet de oven aan en verwarm hem voor op 160 graden Celsius hetelucht.
- Leg een stuk plasticfolie op je werkblad en leg het deeg erop. De bedoeling is dat je nu een rol maakt van het deeg, zodat we het straks in plakken kunnen snijden. Je kunt de rol zo dik of dun maken als je wilt, ik heb ongeveer een doorsnede van 8-10 cm genomen voor het formaat van het koekje.
- Als het een mooie gladde rol is (overal even dik), leg hem dan in de koelkast 30 minuten of voor de mensen die haast hebben (of snel koekjes willen eten) 15 minuten in de vriezer.
- Haal de rol uit de vriezer en wikkel de plastic folie van het deeg. Laat de rol op de folie liggen met snijden, dat zorgt ervoor dat je werkblad netjes blijft.
- Snij met een scherp mes plakken van ongeveer 1 cm dik en leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat.
- De koekjes moeten wel goed uit elkaar gelegd worden, omdat ze nog uitvloeien. Ik leg ze altijd in verband, dat betekend dat je onder de eerste rij koekjes de tweede rij begint waar een lege plek is onder de eerste rij. Snap je het nog 🙂
- Ik had twee bakplaten nodig voor de koekjes, maar gelukkig hoeven ze niet zo lang in de oven en kan je ze om en om bakken.
- Bak de koekjes ongeveer 15 minuten op 160 graden. Als ze uit de oven komen zullen ze nog zacht zijn, laat ze dus afkoelen voordat je ze gaat eten.
- Als je echt niet kunt wachten met eten, pas op de chocolade is heet!! (weet ik uit eigen ervaring 😉 )