Niets is leuker dan bakken en dat weet inmiddels ook mijn overbuurmeisje van 3 jaar oud. We hebben al een paar keer samen heerlijke cupcakes gebakken en nu hebben we weer gezellig samen de keuken vies gemaakt. Deze keer maken we lekkere zandkoekjes, versiert door mijn buurmeisje en soms door mij met wat huisgemaakte rabarber/aardbeien jam. Niet alleen het bakken vind ze erg leuk, maar natuurlijk ook het snoepen van het deeg en het opeten van de koekjes. Inmiddels wordt ik door haar al gerefereerd met het bakken van taarten, dat vind ik natuurlijk niet erg :-). Het herinnert me zo aan de tijd dat ik samen met mijn moeder in de keuken stond te bakken. Daar heb ik veel goede herinneringen aan. Hopelijk komen er nog veel bakmomenten samen met mijn lieve buurmeisje!
Hieronder voor de liefhebbers het recept. Dit kan je dus heel gemakkelijk met kinderen maken, je hoeft hiervoor dus niet naar de winkel voor een pakje koekjes mix van de bekende merken ;-). Vaak met de spullen in huis, kom je al een heel eind!
Ingrediënten voor ongeveer 24 koekjes
115 gram koude roomboter in blokjes
150 gram fijne kristalsuiker
1 ei
200 gram bloem
1/2 theelepel bakpoeder
1 citroen (hiervoor heb je alleen de zeste nodig)
jam naar smaak
1/2 theelepel zout
- Was de citroen en rasp de schil in een kom totdat je het witte ziet. Rasp hem niet te ver, anders gaat het bitter smaken!
- Doe alle ingrediënten behalve de jam in een kom en kneed het met je handen tot een stevig deeg.
- Wikkel het deeg in plastic folie en laat het een half uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175 graden hetelucht
- Stuif wat bloem over je werkblad en rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 -1 cm dikte. Let op dus niet te dun!
- Je kunt nu vormpjes uitsteken uit het deeg. Of als je hier geen zin of tijd voor hebt, kan je ook een lange rol maken en plakken snijden van ongeveer 1 cm dik.
- Mocht je jam in de koekjes willen doen, kan je het beste bolletjes rollen van het deeg en platdrukken op de bakplaat met bakpapier. Daarna kan je een klein kuiltje maken in het midden van het bolletje en hier een theelepeltje jam in doen.
- Bak de koekjes af in het midden van de oven ongeveer 10 – 12 minuten, ze zijn goudbruin als je ze uit de oven haalt en voelen nog zacht aan.
- Het leukste voor de kinderen begint nu. Het versieren van de koekjes! Hiervoor maak ik meestal een simpel glazuur van poedersuiker en water (50 gram poedersuiker en 1 eetlepel warm water) of smelt ik wat chocolade au bain marie. Het glazuur of de chocolade kan je met een lepeltje of een klein spuitzakje over de koekjes verdelen en hierop kunnen de kinderen snoepjes plakken.
- Je kunt eventueel ook van marsepein of fondant figuurtjes laten maken en hiermee de koekjes versieren. Wees creatief!
- Laat de chocolade en het glazuur minimaal een uur drogen voordat je het op eet. Veel bakplezier!