Niet het meest spectaculaire recept, maar heel erg lekker! Dit maak ik als ik zin heb in even snel en iets lekkers, vers gebakken voor bij de koffie. Dan zitten we samen op de bank, zo van “ik heb zin in iets lekkers”. “Ga jij iets lekkers halen?”, is dan vaak wat mijn vriend zegt. Helaas kan ik het nooit over mijn hart krijgen om het gebak bij de supermarkt te kopen, het is zo makkelijk om snel even iets te maken en veel lekkerder en leuker natuurlijk! In dit geval op vrijdagavond, snel nog even naar de supermarkt geweest om de ingrediënten te halen en bakken maar!
Ingrediënten
bladerdeeg (diepvries of vers)
diepvries kersen (ontpit)
blikje taart en vlaaifruit kersen
amandelschaafsel +/- 50 gram
2 eetlepels kristalsuiker
1 ei
- Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht
- Steek uit het bladerdeeg met een schaal of een ronde steker, rondjes uit voor de flappen. Je kunt natuurlijk ook gewoon vierkante flappen maken, dan hoef je niet te steken. Ik heb een schaal met een dwarsdoorsnede van ongeveer 20 cm gebruikt
- Doe alle kersen, blik en diepvries in een pannetje en verwarm het kort totdat het één geheel is geworden.
- Leg de stukken bladerdeeg op een vel bakpapier op de bakplaat, zodat je niet met de flappen heen en weer hoeft.
- Schep op de flappen een flinke lepel kersen, maar niet te veel de flap moet nog goed dicht kunnen. Dat was mijn fout namelijk bij de eerste, ik wilde er weer te veel kersen in waardoor de flap niet meer sloot en ik aan het klooien was met alle kersen die er uit vielen. De rand van de flap werd uiteindelijk te nat waardoor hij niet meer goed dichtplakte. Dus, beter iets te weinig dan te veel! Hou ongeveer een halve centimeter aan als plakrand.
- Plak de flappen dicht met je vinger, je hoeft hiervoor geen water of ei te gebruiken het bladerdeeg is vaak al plakkerig van zichzelf. Duw stevig aan, dit kan je eventueel met de platte kant van een vork doen.
- Klop een ei los in een bakje, haal er één derde uit anders is het te veel.
- Voeg de suiker en de amandelschaafsel toe en meng het door elkaar.
- Verdeel nu de geschaafde amandelen over de flappen en bestrooi er nog een beetje suiker overheen voor een krokant korstje.
- Nu kunnen de flappen de oven in, na 20 minuten zijn ze klaar om te eten. Heerlijk met lekker veel slagroom!!