Een lekkere simpele lunch, benodigdheden: een vers gebakken zuurdesembrood met wat zelfgemaakte tonijnsalade. Zuurdesembrood is op zich niet heel erg moeilijk om te maken, maar het is wel erg belangrijk dat je starterdeeg goed lukt. Zuurdesembrood bestaat uit in principe dezelfde ingrediënten als een gewoon brood, alleen voeg je geen gist toe. Het rijzen van het brood wordt veroorzaakt door een natuurlijk proces wat je met de “starter” creëert. Deze starter bestaat uit alleen bloem en water en laat je buiten de koelkast staan (afgedekt met een vochtige doek). Zo kunnen de bacteriën in het mengsel zich ontwikkelen en ontstaan er als het ware natuurlijke gisten die er straks voor helpen om het deeg te laten rijzen.
Wij hebben zo’n starter een keer gekregen van een professionele zuurdesem bakkerij, deze starter blijft goed zo lang je hem goed verzorgt. Haha, het klinkt bijna alsof je een huisdier moet verzorgen. Maar niets is minder waar, de bacteriën moeten in leven blijven en het minste of geringste kan er voor zorgen dat je zuurdesem starter mislukt. Bijvoorbeeld producten die afgewassen zijn in zeep of afwasmiddel, moet je altijd even goed naspoelen voordat je die gebruikt voor je starter. De antibacteriële middelen in deze producten kunnen namelijk in één keer al je bacteriën dood maken, waardoor de starter niets meer waard is. Daarnaast trekt dit mengsel alle bacteriën aan die je in de buurt hebt staan, dus pas op met producten die aan het schimmelen zijn of gekruide etenswaren. Het kan zijn dat je starter straks beschimmeld is of dat het smaakt naar alle kruiden die je onlangs hebt gebruikt.
Ingrediënten voor de zuurdesem (starter)
lauwwarm water
(volkoren) bloem
hoge plastic bak die je kan afsluiten
- Dag 1: 4 eetlepels bloem mengen met 4 eetlepels water, afdekken met een vochtige schone doek en 24 uur buiten de koelkast laten staan
- Dag 2: roer het mengsel s’ochtends, s’middags en s’avonds een keer door met een houten spatel
- Dag 3: toevoegen; 1,5 eetlepel bloem met 1,5 eetlepel water en roer het weer 3 keer door deze dag
- Dag 4: toevoegen; 1,5 eetlepel bloem met 1,5 eetlepel water en roer het weer 3 keer door deze dag
- Dag 5: toevoegen; 1,5 eetlepel bloem met 1,5 eetlepel water en roer het weer 3 keer door deze dag
- Dag 6: het mengsel zal nu klaar zijn, maar controleer het. Je kunt aan het mengsel zien en ruiken wanneer het goed is. Als het mengsel goed is, zal je veel luchtbelletjes en gaatjes in je mengsel zien zitten. Daarnaast moet het licht zurig ruiken, zoals ook een zuurdesembrood ruikt.
- Als je de starter nog niet gaat gebruiken, kan je het afgedekt in de koelkast zetten. Om je zuurdesem te laten leven zal je elke week het mengsel moeten “voeden” met 100 milliliter lauwwarm water en 100 gram bloem en goed door te roeren.
Ingrediënten voor een zuurdesembrood
500 gram bloem
125 gram zuurdesem
250 milliliter lauwwarm water
1 theelepel zout
1 theelepel honing
- Belangrijk is dat je zuurdesem eerst gaat “werken” en meer luchtigheid gaat krijgen. Hiervoor kan je het beste de zuurdesem eerst laten rijzen. Doe de 125 gram zuurdesem in een schaal en dek het af met wat plastic folie. Zet de bak op een warme plek, ik heb zelf de oven op 30 graden gezet en het mengsel in de oven laten rijzen. Dit mengsel zal ongeveer 2 uur moeten rijzen.
- Na het rijzen kan je het brooddeeg maken. Voeg alle ingrediënten bij het zuurdesem en kneed het deeg totdat er een vaste ietwat kleverige bal ontstaat.
- Doe de bal in een met bloem bestoven schaal, dek af met plastic folie en laat de bal minimaal 2 uur rijzen.
- Na de eerste rijs, vorm je het deeg tot een brood. Het deeg hoeft niet meer gekneed te worden, want dan kneed je teveel lucht uit het deeg, dus alleen voorzichtig omvouwen tot een bol of wat voor vorm je het brood ook wilt afbakken.
- Laat het deeg opnieuw 2 uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 240 graden bakken (boven en onder warmte)
- Bestuif het deeg met bloem en maak wat inkepingen met een scherp mes aan de bovenkant van het brood.
- Bak het brood 30 minuten af en controleer het brood of het gaar is als hij uit de oven komt. Dit kan je doen door even op de onderkant te kloppen, als het “hol” klinkt dan is het brood gaar.
- Laat het brood een half uurtje afkoelen voordat je het gaat eten. Eet smakelijk!