Nu het mooier weer begint te worden, krijg ik ontzettend zin in het maken van salades. Hoewel dit niet echt een lichte salade is om te eten, is het wel een hele lekkere en een maaltijdvullende salade. Aan deze huzarensalade heb ik goede herinneringen, toen ik nog op de basisschool zat, gaf mijn moeder samen met de moeder van een vriendinnetje (nog steeds één van mijn beste vriendinnen) kookles op de vrijdagmiddag. Dat was één van de “crealessen” waar alle kinderen altijd naar uitkeken, omdat je dan natuurlijk lekkere dingen ging maken en het daarna ging opeten (dat was natuurlijk het leukste). Tijdens deze crealessen kwamen verschillende gerechten aan bod, maar één daarvan was deze huzarensalade. Heerlijk vond ik hem, ik heb geprobeerd om de smaak van mijn moeder te evenaren, maar als ze hem zelf maakt is hij natuurlijk altijd lekkerder. Maar vooral de gedachte aan die leuke vrijdagmiddagen op school, zorgen ervoor dat ik bij het maken en het eten van deze salade nog even terug kan denken aan toen. Misschien dat nog oud klasgenootjes van de “Floris van Dalem school” zich dit nog kunnen herinneren.
Deze salade is heel gemakkelijk te maken, maar zooo ontzettend lekker. Als je zin hebt in comfort food met wat lekker vers gebakken brood, of heerlijk bij de BBQ!
Ingrediënten voor ongeveer 3-4 personen (als je het als maaltijd wilt eten)
3 grote vastkokende aardappels
1/2 zakje diepvries doperwten
1/2 blik ham (die vind ik hierin toch het lekkerst)
4 eieren
3 grote augurken
4 eetlepels zilveruitjes
1 bosje peterselie
1 flinke eetlepel mayonaise
1,5 eetlepel crème fraîche
1 flinke eetlepel mosterd
wat vocht van de zilveruitjes of augurken
peper
zout
- Begin met het schillen van de aardappels, snijd ze daarna in kleine vierkante blokjes van ongeveer 0,5 cm bij een 0,5 cm. Was de aardappels goed en zet in een pan met water op het vuur.
- Laat de aardappels koken en controleer regelmatig of ze gaar zijn. De aardappels moeten gaar zijn, maar let op ze moeten niet te gaar zijn! Anders wordt het één kleffe massa in de salade.
- Kook ondertussen vast de eieren in een pan totdat ze hardgekookt zijn.
- Je kunt de doperwten ook even kort verwarmen in hetzelfde water van de eieren. De erwten hoeven niet te koken, alleen even kort verwarmt te worden. Daarna koud afspoelen onder de kraan zodat ze stevig en zo groen mogelijk blijven.
- Snijd de ham, de gekookte eieren en de augurk ook in kleine blokjes, ongeveer even groot als de aardappelblokjes. Doe alles vast in een grote schaal samen met de zilveruitjes en de erwten.
- Als de aardappels gaar zijn, kunnen ze afgegoten worden en moet je ze even af laten koelen totdat ze lauwwarm zijn. Dit proces kan je versnellen door de aardappelblokjes eventueel in de koelkast te zetten.
- Tijdens het afkoelen van de aardappelblokjes kun je vast de dressing maken. Doe hiervoor de mayonaise, crème fraîche, mosterd een een scheut van het vocht van de zilveruitjes/augurken in een schaaltje. Meng alles goed door elkaar totdat het de dikte heeft van yoghurt.
- Snijd de peterselie zo fijn mogelijk en doe deze ook door de dressing.
- Voeg de afgekoelde aardappelblokjes toe aan de schaal met de andere ingrediënten en meng het door elkaar. Voeg wat peper en zout toe naar eigen smaak en meng de dressing door het geheel.
- Klaar is je eigen gemaakte huzarensalade!!