Kreeg ik van de week toch heerlijke verse vijgen van een collega. Zo’n mooi product om lekker mee te koken. Hoewel het een vrij zoete vrucht is en je het logischer wijs in taarten of andere zoetigheden gebruikt (dat doe ik namelijk wel altijd 😉 ). Bedacht ik me dat je vijgen ook lekker in een salade of een hartig gerecht kan verwerken. Vijgen zijn heerlijk met kaas!! En ik als kaasliefhebber, moest die combinatie dan ook maken in deze salade. Toevallig had ik nog een lekker blauw ader kaasje in de koelkast liggen die ik een paar weken geleden had gekocht bij de markthallen in Rotterdam. Heerlijk om daar al die verse producten te zien liggen en mensen met een passie voor eten en drinken zo bezig te zien. Zelf had ik het alleen iets groter verwacht, maar dat wilt niet zeggen dat het niet de moeite waard is om er eens een kijkje te nemen en een lekker hapje te eten of allerlei lekkere ingrediënten te kopen en zelf thuis er iets lekkers van te maken.
Gebruik voor dit recept alleen verse en rijpe vijgen, je kunt ze dan gewoon met schil en al opeten. Vijgen zijn alleen niet zo lang houdbaar. Dus als je ze koopt of gezegend bent met een mooie vijgenboom in de tuin, voel dan of ze een beetje zacht zijn. Als ze zacht zijn, zijn ze rijp en kan je ze eten. Vijgen kan je maximaal 3 dagen op een koele plek bewaren. Als ze opengespleten zijn dan kan je ze nog wel eten, maar dan moeten ze wel dezelfde dag op!
Hieronder mijn recept voor de salade met vijg, parmaham en blauw aderkaas.
Ingrediënten voor 2 personen
1 krop little gem sla
4 verse vijgen
6 plakjes parmaham
1/2 avocado
1 kleine rode ui
blauw ader kaas
Voor de dressing
1/2 sinaasappel (de andere helft heb ik in stukjes in de salade gedaan)
2 eetlepels balsamico azijn
2 eetlepels olijfolie extra vièrge
1 theelepel honing
zout
peper
De dressing
- Start eerst met het maken van de dressing. Pers het sap van een halve sinaasappel uit in een bakje en doe hier de balsamico azijn bij
- Roer met de garde in het bakje en voeg nu druppelsgewijs de olie toe. Zo ontstaat er een gebonden dressing.
- Als laatste voeg je de honing en een flinke snuf zout toe aan de dressing en roer je het geheel nog een keer door.
De salade
- Was de sla en droog hem. Snij het kontje van de sla zodat je de slablaadjes makkelijk eraf kan halen. Snij de sla niet en leg de blaadjes sla in een schaal of een diep bord
- Snij het steeltje van de vijgen eraf en snij de vijgen dan in 8 mooie partjes en verspreid deze ook over de salade
- Scheur de plakjes parmaham in tweeën
- Brokkel de blauw ader kaas in niet te kleine stukjes
- Verspreid de ham en de kaas over de salade en leg dan de gesneden avocado er tussen
- Als laatste kan je de dun gesneden plakjes ui over de salade verspreiden
- Maal wat verse peper over de salade en doe daarna de dressing over de salade. Je hebt waarschijnlijk niet alle dressing nodig, dus de rest van de dressing kan je bewaren in de koelkast voor een andere keer. Eet smakelijk 🙂